x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Steagul românesc de Cartea Recordurilor “înfăşoară” presa straină

Steagul românesc de Cartea Recordurilor “înfăşoară” presa straină

de Istvan Deak    |    28 Mai 2013   •   17:09
Steagul românesc de Cartea Recordurilor “înfăşoară” presa straină
Sursa foto: Bogdan Cristel/Intact Images
Ziare occidentale au prezentat galerii foto de la evenimentul din România
Vestea recordului stabilit pe Aerodromul de la Clinceni a făcut înconjurul lumii. Presa internaţională a anunţat că în România s-a măsurat cel mai mare steag din lume.
Ştirea că steagul României a ajuns în Cartea Recordurilor a captat atenţia presei ungare. Hirado.hu şi Metropol au prezentat galerii foto de la eveniment, în timp ce cotidianul Nepszava a subliniat că “tricolorul românesc de 79.290,39 de metri pătraţi a detronat steagul Libanului de doar 65.975 de metri pătraţi”.
“Voluntarii au avut nevoie de jumătate de zi pentru a desfăşura steagul pe aerodromul din Clinceni. Vântul puternic i-a obligat să folosească saci de nisip pentru a imobiliza steagul. Prezent la eveniment, premierul Victor Ponta a felicitat iniţiativa televiziunii de ştiri Antena3. El a precizat că românilor le lipseşte încrederea în sine, de aceea astfel de recorduri mondiale sunt foarte importante, mai ales dacă înglobează simboluri naţionale. Ministrul Apărării, Mircea Dusa, a subliniat că, în calitate de deputat de Harghita, simbolurile naţionale sunt mai importante pentru domnia sa, decât pentru oricine altcineva şi tocmai de aceea Armata a sprijinit doborârea recordului. La începutul lunii mai, iniţiatorii proiectului s-au antrenat cu desfăşurarea unui steag de 12.000 de metri pătraţi în faţa Casei Poporului”, scrie Nepszava.

“România primeşte culoare”
Cotidianul austriac Die Presse prezintă un fotoreportaj intitulat: “Cel mai mare steag din lume: România primeşte culoare”. “Albastru, galben, roşu - culorile de pe drapelul României au dat de lucru pentru atingerea noului record mondial. Obiectivul a fost desfăşurarea celui mai mare steag din lume. Steagul s-a dovedit mult prea mare pentru a putea fi fluturat. El măsoară 349,4 metri lungime şi 226,9 metri lăţime. Voluntarii din Clinceni au desfăşurat steagul pe un câmp de lângă Bucuresti. În unele momente, materialul a opus rezistenţă. Proiectul şi-a atins scopul. Intrarea în Cartea Recordurilor a fost obţinută. Mulţi oameni au contribuit la acest succes”, sunt câteva dintre comentariile foto ale jurnaliştilor austrieci.

“70 de kilometri de pânză”
“Record Mondial - Românii au cusut cel mai mare steag din lume”, titrează Der Spiegel. “De trei ori cât un teren de fotbal, cu o greutate de 5 tone - 200 de oameni au fost necesari în România pentru desfăşurarea celui mai mare steag din lume. Vântul a dat bătăi de cap organizatorilor. Ore întregi au lucrat ca steagul în culorile naţionale să fie desfăşurat pe un câmp din localitatea Clinceni. Pentru ca experţii de la Cartea Recordurilor să poată măsura dimensiunile reale, steagul a trebuit imobilizat la pământ cu ajutorul sacilor de nisip. Dar eforturile au dat roade. 'Este o deosebită onoare să anunţ un nou record mondial' - a declarat arbitrul Jack Brockbank din partea Guinness World Records. S-au folosit aproximativ 70 de kilometri de pânză. Premierul Victor Ponta n-a putut rata acest moment şi a fost prezent la Cliceni pentru a felicita organizatorii”, mai scrie sursa citată.

“Felicitări, români!”
“Felicitări, români! Într-un sat românesc a fost desfăşurat un steag gigantic. Un eveniment care a adus România în Cartea Recordurilor”, scrie şi Mittelbayerische Zeitung.
“În România a fost desfăşurat cel mai mare steag din lume. Vechiul record a aparţinut Libanului”, a anunţat televiziunea Euronews.
BBC anunţă că România a intrat în Cartea Recordurilor, cu un steag gigantic. 200 de oameni au desfăşurat pe aerodromul de la Clinceni steagul despre care Guiness World Records spune că e cel mai mare făcut vreodată, relatează postul britanic pe pagina sa online.
Ziarul The Guardian anunţă că recordul a fost confirmat de oficialii Guiness World Records. “Cel mai mare steag din lume acoperă un câmp din România”, titrează şi The Independent, care a postat în articol şi o fotografie a drapelului, făcută la înălţime.

Pe alte continente
Din SUA, Washington Post vorbeşte, de asemenea, despre recordul mondial stabilit pe aerodromul de la Clinceni.
Ştirea a fost transmisă şi de paginile web ale posturilor ABC News şi Fox News. New Jersey Herald, Global Post, Seattle Times sau Boston Herald au scris, de asemenea, despre steagul românesc de Cartea Recordurilor.
În Canada, Vancouver Sun spune că România a desfăşurat cel mai mare steag şi a intrat în Guiness World Records. Ştirea despre steagul uriaş a fost transmisă şi în Australia, de Telegraph şi Herald Sun.

×
Subiecte în articol: drapel national