x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Studiu Markit: Sectorul industrial din UE s-a prăbușit în luna martie

Studiu Markit: Sectorul industrial din UE s-a prăbușit în luna martie

01 Apr 2020   •   13:10
Studiu Markit: Sectorul industrial din UE s-a prăbușit în luna martie

Industria din UE s-a prăbuşit în luna martie din cauza fracturării lanţurilor globale de aprovizionare, ca urmare a măsurilor de izolare adoptate pentru stoparea pandemiei cu coronavirus, potrivit sondajului lunar al companiei de analize financiare Markit, citat de Reuters.

Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în zona euro, care măsoară activitatea în industrie, a scăzut la 44,5 puncte în martie, de la 49,2 puncte în februarie.. Este cel mai scăzut nivel din 2012 încoace, perioada de vârf a crizei datoriilor din zona euro. 

Indicatorul PMI de peste 50 de puncte arată expansiunea economiei, sub 50 de puncte acesta reflectă contractarea.

"Chiar şi scăderea PMI la cel mai redus nivel din ultimii şapte ani şi jumătate maschează severitatea declinului din industrie, deoarece include un subindice care măsoară întârzierile în lanţul de aprovizionare şi care a majorat uşor indicatorul PMI. În mod normal întârzierile în lanţul de aprovizionare sunt văzute ca o majorare a cererii, dar în acest moment ele sunt un indicator al decimării lanţurilor globale de aprovizionare, în urma închiderii fabricilor pe plan mondial", a spus Chris Williamson, economist şef la IHS Markit.

Și cererea este afectată, indicele pentru comenzi noi se află la cel mai redus nivel din ultimii 11 ani, scăzând la 37,5 puncte în martie, de la 49,4 puncte în februarie, cel mai mare declin lunar din istoria acestui studiu.


 

×
Subiecte în articol: markit analiza industrie ue