x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Controverse SUA-China: Președintele Joe Biden vrea să mențină suveranitatea mondială a țării

Controverse SUA-China: Președintele Joe Biden vrea să mențină suveranitatea mondială a țării

26 Mar 2021   •   09:27
Controverse SUA-China: Președintele Joe Biden vrea să mențină suveranitatea mondială a țării

Puterea Statelor Unite nu va fi depășită de China, președintele Joe Biden declarând că vrea să facă investiții pentru a menține statutul de cea mai mare economie a lumii, scrie Reuters.

Totodată, el a precizat că a discutat în multe rânduri cu șeful statului chinez, Xi Jiping, când era vicepreşedinte în administraţia Obama, și este convins că Jiping crede în autocrație. Biden va insista ca Beijingul să respecte regulile internaţionale privind concurenţa, comerţul echitabil şi respectarea drepturilor omului.

"China are un obiectiv general, să devină cea mai importantă ţară din lume, cea mai bogată ţară din lume şi cea mai puternică ţară din lume. Asta nu se va întâmpla cât sunt în funcţie deoarece Statele Unite vor continua să crească. Este genul acela de persoană, precum Putin, care crede că autocraţia este soluţia viitorului și democraţia nu poate funcţiona într-o lume din ce în ce mai complexă", a spus șeful de la Casa Albă. El a afirmat, anterior, că președintele rus Vladimir Putin este un ucigaș, declarația sa stârnind furie la Moscova. 

Totodată, ambasadorul Chinei în SUA, Cui Tiankai, explicase, cu ceva timp în urmă, că obiectivul Chinei este "să îndeplinească aspiraţia crescândă a poporului chinez pentru o viaţă mai bună".
"Obiectivul nostru nu este să concurăm sau să înlocuim altă ţară. Aceasta nu este niciodată strategia noastră naţională", a mai precizat oficialul chinez. 

Biden vrea să colaboreze cu aliaţii SUA pentru a trage China la răspundere pentru acţiunile sale în privinţa Taiwanului, Hong Kongului, Mării Chinei de Sud, a modului în care tratează minoritatea uigură şi pentru a impulsiona Beijingul să respecte normele internaţionale pentru un comerţ echitabil.
Președintele american vrea să inițieze o propunere de investiții în infrastructură, care se ridică la mai multe miliarde de dolari. El îşi propune să readucă investiţiile în cercetare şi dezvoltare tehnologică la 2% din PIB, cum a fost în anii 1960, de la nivelul actual de aproximativ 0.7%.





 

×
Subiecte în articol: Joe Biden sua China