x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA demarează boicotul diplomatic al Jocurilor Olimpice de iarnă din 2022, de la Beijing

SUA demarează boicotul diplomatic al Jocurilor Olimpice de iarnă din 2022, de la Beijing

19 Mai 2021   •   11:08
SUA demarează boicotul diplomatic al Jocurilor Olimpice de iarnă din 2022, de la Beijing

Preşedinta democrată a Camerei Reprezentanților din Congresul SUA, Nancy Pelosi, a îndemnat la un „boicot diplomatic” al Jocurilor Olimpice de iarnă din 2022, de la Beijing, pentru a pedepsi astfel încălcarea drepturilor omului în China, informează AFP.

„Nu putem pretinde că totul este în regulă cu organizarea Jocurilor Olimpice din China”, a declarat Pelosi în timpul unei audieri consacrate drepturilor omului şi Beijingului. Apelul a fost făcut în contextul în care, la Washington, se înmulţesc apelurile la boicotarea evenimentului sportiv din 2022.

„Din păcate, suntem aici deoarece China continuă să zdrobească disidenţa politică”, a mai spus Pelosi, al treilea personaj în stat, adăugând că SUA sunt datoare „să denunţe încălcările drepturilor omului în China”.

„Să facem un boicot diplomatic dacă sunt organizate Jocurile Olimpice”, a precizat ea. „Să nu-i lăsăm guvernului chinez onoarea de a primi şefi de stat”, a afirmat preşedinta Camerei Reprezentanţilor.

Organizarea Jocurilor Olimpice le oferă regimurilor autoritare posibilitatea de „a-şi şterge crimele, de a-şi stimula imaginea în străinătate şi de a-şi întări alianţele”, a declarant, la rândul său, Samuel Chu, din partea „Hong Kong Democracy Council”, un grup pentru apărarea drepturilor omului cu sediul în Statele Unite.

El a cerut Comitetului Internaţional Olimpic „să facă ceea ce nu a făcut şi a refuzat să facă înainte, să interzică Chinei participarea şi organizarea unor evenimente majore pe termen nelimitat”.

De cealaltă parte, însă, Directoarea generală a Comitetului Olimpic american (USOPC), Sarah Hirshland, a pledat împotriva boicotului, explicând că JO sunt importante în contextul sfârşitului pandemiei.

„Lumea a petrecut mai mult de un an în izolare, în carantină şi îngrijorată”, a spus ea într-o scrisoare către comisie. Prezenţa a „mii de sportivi din întreaga lume în faţa flăcării olimpice şi paralimpice va marca momentul emergenţei după dificultăţile anului trecut”.

„Suntem tulburaţi de situaţia din China”, a recunoscut ea, estimând în aceleaşi timp că boicotul sportiv „nu este soluţia la problemele geopolitice”.

 

×
Subiecte în articol: JO 2022