x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA dezleagă câinii-roboți ai războiului

SUA dezleagă câinii-roboți ai războiului

de Şerban Mihăilă    |    10 Sep 2020   •   08:00
SUA dezleagă câinii-roboți ai războiului

Coborând în patru labe din avioanele de luptă ale armatei americane, câinii-roboți o iau la goană pe un aerodrom din Deșertul Mojave, oferind o posibilă avanpremieră la războiul viitorului. Scena descrisă de CNN nu este regia unui film, ci face parte dintr-unul dintre cele mai mari experimente de tehnologie militară la vârf derulate vreodată de US Army.

 

Aterizând într-o posibilă zonă ostilă, la bordul unui aparat de zbor „Air Force C-130”, câinii-roboți sunt trimiși imediat să cerceteze perimetrul pentru a detecta eventuale pericole la adresa militarilor aflați încă în interiorul avionului. Acesta este scenariul exercițiilor desfășurate la începutul lunii în Nevada, care au reunit vârfurile tehnologiei militare americane. „Câinii ne furnizează imagini ale întregii zone, în timp ce soldații noștri rămân în apropierea aparatului de zbor”, dezvăluie pentru CNN un membru al „Invadatorilor Diavolului”, așa cum este poreclit Contingentul 621 din Grupul de Reacție al Forțelor Aeriene americane.

Câinii-roboți se numesc „Vision 60 UGV” și fac parte din categoria vehiculelor terestre autonome fără echipaj uman, produse de compania „Ghost Robotics”, din Philadelphia. Aceste unități de luptă și recunoaștere au capacitatea de a opera în orice mediu și pe orice teren, fiind adaptați să aibă asupra lor o gamă întreagă de senzori și transmițătoare radio de emisie și recepție, în funcție de misiunile la care participă. Potrivit site-ului companiei producătoare, una dintre principalele calități ale sistemului este complexitatea sa mecanică redusă comparativ cu cea a altor roboți din categoria „vehicule pe picioare”.

„Prin reducerea complexității, sunt crescute, în mod inerent, durabilitatea, agilitatea și rezistența. Vehiculul nostru terestru fără echipaj este de neoprit!”, se laudă producătorul, furnizor de echipamente militare pentru armata americană.

 

Armele viitorului

„Caninele electronice” sunt doar o verigă din lanțul denumit de US Army „Sistemul Avansat de Management al Luptei” (ABMS). Sistemul, de ultimă generație tehnologică, utilizează inteligența artificială și analiza rapidă de date pentru a detecta și a contracara amenințările la adresa armatei americane în spațiu, precum și eventualele atacuri cu rachete sau prin intermediul altor tipuri de armament asupra teritoriului SUA.

Potrivit lui Will Roper, secretar asistent al Forțelor Aeriene pentru achiziție, tehnologie și logistică, soldații vor fi confruntați cu „o varietate amețitoare de informații” pe câmpul de luptă al viitorului, pe care va fi necesar să le evalueze. În consecință, ei vor trebui să se bazeze pe o sinteză de date făcută în nanosecunde pentru a ataca eficient, mai spune el.

„Valorizarea informațiilor drept sursă esențială în luptă, nu mai puțin vitală decât avioanele, combustibilul sau sateliții, este cheia războiului de generație următoare”, a precizat Roper, citat de CNN.

„Soldații noștri și comandanții lor vor trebui să lupte cu viteza Internetului pentru a câștiga!”, a spus, la rândul său, generalul Charles Brown jr, Șeful Statului Major al Forțelor Aeriene. Derulate în 30 de locații din SUA, exercițiile ABMS au durat patru zile și au beneficiat de participarea fiecărei componente a armatei americane, inclusiv a Coastei de Gardă.

 

„Soldații noștri și comandanții lor vor trebui să lupte cu viteza Internetului pentru a câștiga!”

Generalul Charles Brown jr

×
Subiecte în articol: câini-roboți armata americana