x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA, în pericol. Război total între Donald Trump și serviciile sale de informații

SUA, în pericol. Război total între Donald Trump și serviciile sale de informații

de Şerban Mihăilă    |    14 Dec 2016   •   11:45
SUA, în pericol. Război total între Donald Trump și serviciile sale de informații
Sursa foto: Paul Sancya/AP

Cu ceva mai mult de o lună înainte de instalarea în Biroul Oval, președintele ales al SUA, Donald Trump, a reușit să intre în conflict cu serviciile americane de informații, pe care le-a ridiculizat după ce concluziile unui raport secret al CIA, publicate de „Washington Post”, arată că Rusia ar fi încercat să influențeze rezultatul alegerilor pentru Casa Albă, în favoarea candidatului republican.  

Miliardarul nu s-a oprit la parodierea analizei CIA, ci a mers mai departe, atacând însăși necesitatea informărilor primite zilnic de președintele american de la serviciile sale secrete. Trump a respins sec această procedură, declarând că este „o persoană inteligentă”, care nu are nevoie de aceste briefinguri. Comunitatea de informații din SUA se teme acum de o posibilă campanie de represalii din partea noii administrații americane împotriva celor care îndrăznesc să furnizeze analize ce nu convin Casei Albe. Mai mult, a apărut o îngrijorare crescândă față de posibila politizare a serviciilor de informații în perioada imediat următoare. „Există perspectiva reală a unei disfuncții de durată în relația dintre președinte și serviciile de informații”, a afirmat, pentru „Financial Times” (FT), un fost ofițer CIA de rang înalt, care a acuzat vehement administrația George W. Bush pentru modul selectiv în care a utilizat informațiile înaintea războiului din Irak. „Acest lucru nu este bun pentru țară sau pentru politica externă americană”, a adăugat el. „Oamenii au început să-și păzească deja spatele”, a spus un alt oficial din serviciile de informații, referindu-se la criticile vehemente primite din partea echipei lui Trump. Potrivit surselor FT, specialiștii din domeniul informațiilor se feresc deja să transmită prin mail critici la adresa lui Trump, de teamă ca adresele lor să nu fie monitorizate.

Și Trump este expus

O altă fostă oficialitate din CIA a declarat pentru FT că, din punct de vedere politic, este extrem de riscant pentru echipa lui Trump să intre în conflict cu directoratul pentru operațiuni al CIA, divizia spionilor operativi din străinătate. „Una este să te iei de analiști, alta de spionii care vor riposta și vor divulga secrete”, a spus sursa FT. Aceasta a mai precizat că, prin refuzul lui Trump de a primi briefingurile zilnice, alți membri ai administrației sale, care vor avea acces la informări, vor deveni periculos de influenți.

Relațiile dintre Trump și comunitatea de informații au fost dezastroase încă din timpul campaniei electorale, când republicanul l-a acuzat pe actualul director al CIA, fost consilier al lui Obama, de simpatii față de democrați. Trump a catalogat CIA drept agenția care a spus că „Saddam are arme de distrugere în masă”.

Zece dintre cei 538 de electori care îl vor alege președinte pe Donald Trump, la 19 decembrie, potrivit rezultatului scrutinului de la 8 noiembrie, au publicat o scrisoare deschisă adresată directorului Comunității Naționale de Informații, James Clapper, cerându-i să le comunice orice informație legată de „implicarea guvernului rus în alegeri". Electorii sunt îngrijorați de posibile legături între potențiali membri ai Cabinetului Trump și președintele rus, Vladimir Putin.

 

×