x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA înarmează Orientul Mijlociu. Vinde avioane de luptă către două state rivale

SUA înarmează Orientul Mijlociu. Vinde avioane de luptă către două state rivale

31 Oct 2020   •   22:00
SUA înarmează Orientul Mijlociu. Vinde avioane de luptă către două state rivale
Sursa foto: pixabay.com

SUA intenționează să exporte avioane multirol F-22 în Israel, care vor ajuta această țară să-și mențină suveranitatea în Orientul Mijlociu, potrivit unor surse guvernamentale de la Tel Aviv. Vânzarea a fost aprobată de președintele Donald Trump. Totodată, SUA vrea să vândă avioane F-35 către Emiratele Arabe Unite. Departamentul de Stat american a notificat în acest sens Congresul.

Secretarul american al Apărării, Mark Esper, a transmis guvernului condus de Benjamin Nethanyahu, în cursul unei vizite efectuate zilele trecute în Israel, că a fost aprobată vânzarea acestui tip de avioane, invizibile pe radar, precum şi rachete de ultimă generaţie. Șeful Pentagonului s-a întâlnit de mai multe ori, în ultima lună, cu omologul său israelian, Benjamin Ganz pentru a discuta despre menținerea securității și stabilității regionale dar și despre modalitățile de contracarare a Iranului.

Acordul vine după ce Statele Unite au refuzat, inițial, socilitarea Israelului. 

Contractul companiei Lockheed Martin se ridică la 10,4 miliarde de dolari și va include circa 50 de avioane militare F-35. Dacă acordul va fi validat de Congres, Emiratele Arabe Unite vor deveni a doua ţară din Orientul Mijlociu care ar deţine avioane F-35, după Israel.

Vânzarea acestora vine după normalizarea relațiilor dintre cele două țări. 

Executivul de la Tel Aviv s-a opus tranzacției, dar a fost în cele din urmă de acord întrucât Pentagonul a dat asigurări că va exporta echipamente militare noi în Israel, pentru a-i menţine superioritatea militară în zonă.

Mediafax

×
Subiecte în articol: sua Israel emiratele arabe