x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Statele Unite încearcă să recâștige încrederea europenilor. „America pe primul loc” a devenit „America s-a întors”

Statele Unite încearcă să recâștige încrederea europenilor. „America pe primul loc” a devenit „America s-a întors”

de Şerban Mihăilă    |    21 Feb 2021   •   18:14
Statele Unite încearcă să recâștige încrederea europenilor. „America pe primul loc” a devenit „America s-a întors”
Sursa foto: Hepta

Statele Unite au trecut oficial de la politica „America pe primul loc”, promovată ostentativ de Donald Trump, la „America s-a întors”, concept prin care noul lider de la Casa Albă încearcă să-și convingă aliații îndepărtați brutal de fostul președinte că naționalismul exacerbat și mercantilismul agresiv, aflate în centrul strategiei externe derulate de Washington în ultimii ani, sunt de domeniul trecutului. În primul discurs susținut în fața liderilor lumii din postura de președinte, Joe Biden s-a arătat extrem de apropiat de NATO și neașteptat de critic la adresa lui Vladimir Putin.

 

În prima sa ofensivă de șarm în fața aliaților, noul șef al Casei Albe le-a transmis partenerilor tradiționali ai SUA că administrația de la Washington a întors complet foaia relațiilor externe promovate de predecesorul lui, îngropând definitiv „America pe primul loc”, conceptul cu care Trump câștigase alegerile în 2016. De altfel, filozofia lui Biden este restabilirea și dezvoltarea realizărilor diplomatice de pe vremea administrației Obama, între care Tratatul nuclear internațional cu Iranul, din 2015, și Acordul de la Paris privind schimbările climatice, din 2016, ambele abandonate de Trump, precum și refacerea unei coaliții internaționale capabile să anihileze amenințările reprezentate de Rusia și China.

 

NATO, centrul de greutate

„America s-a întors. Alianța transatlantică s-a întors și nu ne mai uităm înapoi. Ne uităm înainte, împreună!”, a spus Biden, la sfârșitul săptămânii trecute, într-un discursul online susținut în timpul Conferinţei de Securitate de la München, reuniune anuală a liderilor lumii pe teme de securitate internațională. Biden a reafirmat, cu această ocazie, angajamentul clar al SUA față de Articolul 5 din Tratatul NATO, conform căruia un atac împotriva unui singur membru este un atac contra tuturor, principiu considerat unul dintre stâlpii de rezistență ai ordinii democratice după cel de-al Doilea Război Mondial, dar acceptat doar cu jumătate de gură de către Trump. „Știu că ultimii ani au pus la încercare relația noastră transatlantică”, a recunoscut Biden. „Dar SUA sunt hotărâte să se implice din nou în Europa, să se consulte cu voi, să recâștige poziția noastră de conducere”, a adăugat el. Biden a marcat apoi o ruptură totală față de abordarea naționalistă în privința NATO aleasă de Trump, care nu rata niciun prilej să-și critice cu vehemență aliații pentru faptul că nu au plătit contribuțiile asumate la bugetul militar comun al organizației transatlantice. Dimpotrivă, Biden i-a lăudat pe aliați pentru creșterea cheltuielilor militare începând din 2014, anul când fostul președinte Barack Obama a inițiat acordul de mărire a contribuțiilor la bugetul NATO.  „SUA sunt deplin angajate faţă de alianţa noastră cu NATO şi salut investiţiile dumneavoastră în creştere în capabilităţi militare care permit apărarea noastră comună”, a precizat acum liderul american. Biden a mai decis oprirea retragerii a 12.000 de soldați americani din Germania, ordonată de Trump pentru a pedepsi Berlinul deoarece nu și-a plătit contribuția la bugetul NATO, dar și din cauza proiectelor economice în derulare ale germanilor cu Rusia, considerată principala adversară a Alianței. „Parteneriatele noastre au rezistat şi au crescut de-a lungul anilor, deoarece au rădăcini în bogăţia valorilor noastre democratice comune. Nu sunt tranzacţionale. Nu sunt extractive. Ele sunt construite pe o viziune a viitorului, în care fiecare voce contează”, a spus Biden, marcând implicit ruptura totală de strategia politică mercantilă, indiferentă față de valorile democratice, promovată de Trump, care a zdruncinat în mod periculos alianțele SUA, generând noi adversități la adresa americanilor, la nivel global. De altfel, în aceeași notă, Biden aprobase recent prelungirea cu un an a unui acord în privința contribuției plătite de Japonia pentru bazele utilizate de trupele americane, dezamorsând rapid o problemă transformată de Trump într-un conflict major contra guvernului de la Tokyo.

Cu tunurile pe Moscova

Încercarea lui Biden de a-i convinge pe europeni că SUA au redevenit un jucător de echipă s-a focalizat apoi pe Rusia. Criticile neașteptat de dure ale noului șef al Casei Albe la adresa Kremlinului au marcat un moment de cotitură, după patru ani în care aliații SUA au rămas de multe ori perplecși în fața gradului de intimitate afișat de Trump în relația cu președintele Vladimir Putin, în pofida pericolului geopolitic reprezentat de Moscova. „Kremlinul atacă democraţiile noastre. Putin caută să slăbească proiectul european şi alianţa noastră cu NATO. El vrea să saboteze unitatea transatlantică şi determinarea noastră, deoarece este mult mai uşor pentru Kremlin să intimideze şi să ameninţe state luate separat decât să negocieze cu o comunitate transatlantică puternică şi unită”, a tunat Biden, citat de Reuters. Abordarea „nechibzuinței” rușilor în privința atacurilor cibernetice și a altor infracțiuni „a devenit critică pentru protejarea securității noastre colective”, a mai precizat el, citat de „Los Angeles Times”.

Aliați greu de convins

După ani de zile de iritare față de ușurința cu care Trump a renunțat la acorduri ferme și i-a atacat cu acuzații neașteptate, aliații SUA nu sunt ușor de convins că administrația Biden poate redeveni un partener de încredere. „Marea problemă pentru Biden este încrederea, în sensul că numeroși aliați nu sunt convinși încă încotro se îndreaptă politica noastră”, remarca recent James Townsend, fost asistent adjunct al secretarului american pentru Apărare. De altfel, scepticismul aliaților față de încrederea pe care o pot avea în americani este reflectată și de afirmațiile făcute de președintele Franței, Emmanuel Macron, la jumătatea săptămânii trecute. În pofida asigurărilor date de Biden, liderul de la Paris a pledat din nou pentru „autonomia strategică” a europenilor față de SUA, într-un interviu pentru „Financial Times”. „Europa nu poate delega americanilor protecția  ei și protecția vecinătății sale”, a spus el. Astfel de fricțiuni între SUA și Europa pot deveni mult mai vizibile, dacă Biden va încerca să impună membrilor NATO o atitudine mai dură față de Rusia și China, state cu care mulți europeni au deja legături economice consolidate.

 

Apăr suveranitatea și autonomia strategică ale Europei, nu deoarece sunt contra NATO sau mă îndoiesc de prietenii americani, ci pentru că sunt conștient de situația din lume.

Emmanuel Macron

 

 

×