x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA l-au ucis pe cel mai căutat terorist

SUA l-au ucis pe cel mai căutat terorist

de Şerban Mihăilă    |    28 Oct 2019   •   10:35
SUA l-au ucis pe cel mai căutat terorist

Abu Bakr al-Baghdadi a murit, după ce a fugit într-un tunel înfundat, „scheunând, plângând și țipând”, în timp ce era urmărit de câini americani de atac, a declarat, ieri, la prima oră, președintele Donald Trump. El a detonat vesta cu explozibili pe care o purta, când și-a dat seama cu nu mai putea scăpa de forțele speciale americane, aflate pe urmele sale, a adăugat șeful Casei Albe. 

 

Până la confirmarea oficială din partea Casei Albe, posturile de televiziune CNN și ABC au relatat, în noaptea de sâmbătă spre duminică,  despre o operațiune militară americană în nord-estul Siriei, în care ar fi fost ucis liderul organizației jihadiste Stat Islamic (SI), Abu Bakr al-Baghdadi, considerat „creierul” mai multor atentate sângeroase organizate în întreaga lume. CNN preciza că erau în derulare teste în vedera confirmării oficiale a morții liderului SI, care și-ar fi detonat vesta plină de explozibili pe care o purta pentru a nu cădea în mâinile americanilor. Surse irakiene de securitate declarau ieri pentru Reuters că Bagdadul a fost informat că al-Baghdadi a fost ucis. „Sursele noastre din Siria au confirmat pentru echipa de agenţi de informaţii irakieni însărcinată cu urmărirea lui al-Baghdadi că acesta a fost ucis alături de bodyguardul personal la Idlib, după ce locul în care se ascundea a fost descoperit, atunci când a încercat să îşi scoată familia din Idlib spre graniţa cu Turcia”, a spus una dintre surse. Concomitent, Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, organizație cu sediul în Marea Britanie, care dispune de o vastă rețea de informații în Siria și Irak, susținea că o serie de comandouri americane transportate cu elicoptere au acționat la miezul nopții în zona Idlib, într-un atac soldat cu cel puțin nouă morți, între care două femei și un copil.

Un strateg crud

Liderul Stat Islamic (SI) a devenit, în ultimii ani, „cel mai căutat” om al planetei. Autoritățile americane l-au desemnat în mod oficial „terorist”, în octombrie 2011,  și au oferit o recompensă de 10 milioane de dolari pentru orice informație ar conduce la capturarea sau uciderea acestuia. În 2017, recompensa a fost crescută la 25 de milioane de dolari. Al-Baghdadi are reputația unui strateg extrem de crud și de organizat. S-a născut lângă Samarra, la nord de Bagdag, în 1971, iar numele său real este Ibrahim Awad al-Badri. Potrivit unor relatări, în momentul invaziei americane din 2003, el era cleric într-o moschee din Samarra, scrie BBC. Conform altor surse, al-Baghdadi era deja militant jihadist în timpul regimului condus de fostul președinte irakian, Saddam Hussein. Alții susțin că el s-a radicalizat în timpul celor patru ani în care a fost închis la baza americană Camp Bucca, din sudul Irakului, locul unde au fost încarcerați numeroși comandanți ai organizației teroriste Al-Qaeda. În 2010, al-Baghdadi a apărut în postura de lider al rețelei Al-Qaeda din Irak, una dintre grupările care au fuzionat cu SI. Comandantul jihadist a apărut apoi în 2014, când a proclamat, de la Mosul, crearea „califatului” SI, în zone din Siria și Irak.

 

Bestia care a încercat atât de tare să-i intimideze pe ceilați și-a trăit ultimele momente într-o spaimă totală, în panică și groază, speriat de trupele americane care îl urmăreau”.

Donald Trump

 

×
Subiecte în articol: Abu Bakr al-Baghdadi