x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA lovesc China cu submarine nucleare oferite Australiei

SUA lovesc China cu submarine nucleare oferite Australiei

de Şerban Mihăilă    |    17 Sep 2021   •   07:20
SUA lovesc China cu submarine nucleare oferite Australiei
Sursa foto: US NAvy

După ce a renunțat la Afganistan, administrația de la Washington se concentrează acum cu toată energia asupra Chinei, considerată de Casa Albă și Pentagon cel mai mare adversar economic și militar al SUA și unul dintre principalele pericole la adresa securității naționale americane. Președintele Joe Biden a anunțat un parteneriat între SUA, Marea Britanie și Australia, prin care submarine nucleare ale aliaților vorbitori de limba engleză pot fi plasate chiar în coasta Chinei. Inițiativa face parte dintr-un vast plan american de contracarare a expansiunii gigantului comunist în zona indo-pacifică. Strategia Casei Albe prevede crearea unui „NATO asiatic” și construirea unui puternic sistem de alianțe regionale pentru anihilarea amenințării reprezentate de regimul de la Beijing.

 

Președintele Joe Biden a anunțat încheierea unui parteneriat de securitate extrem de important între SUA, Australia și Marea Britanie, care va permite armatei australiene să achiziționeze submarine cu propulsie nucleară. Noua alianță strategică are loc într-un moment în care administrația de la Washington și-a intensificat eforturile diplomatice în vederea obținerii unui sprijin internațional cât mai larg contra Chinei, pe măsură ce regimul de la Beijing își extinde influența militară și economică în zona indo-pacifică. Parteneriatul, denumit AUKUS, va deschide probabil seria unei avalanșe de acorduri îndreptate contra expansiunii chineze, ce vor fi inițiate de administrația Biden încă de săptămâna viitoare, cu prilejul unor întâlniri desfășurate la Națiunile Unite, apoi în timpul unui summit organizat  de Casa Albă cu lideri din Asia, precum și în luna octombrie, la reuniunea G20 din Italia. Efortul diplomatic fără precedent al SUA sugerează că Biden a transformat contracararea Chinei într-un obiectiv principal al politicii sale externe, într-un moment în care tensiunile din Marea Chinei de Sud și Taiwan au atins cote alarmante.

 

Alianță strategică

Deși nu menționează China în mod explicit, nimeni nu-și face iluzii în privința adevăratului obiectiv al AUKUS. Premierul australian, Scott Morrison, și cel britanic, Boris Johnson, s-au alăturat prin intermediul mediului virtual președintelui Biden, miercuri, cu ocazia anunțului formării noii alianțe strategice. „Astăzi, facem un nou pas istoric pentru adâncirea cooperării între națiunile noastre, deoarece noi toți realizăm necesitatea asigurării păcii și stabilității în zona indo-pacifică pe termen lung”, a spus Biden. „Această inițiativă ne asigură că fiecare dintre noi va dispune de cele mai moderne capacități de care avem nevoie pentru a opera și a ne apăra contra amenințărilor care evoluează rapid”, a adăugat el. Înainte de acest anunț, oficiali de la Washington au insistat că noul parteneriat nu este îndreptat contra Chinei. Ei au precizat că înțelegerea prevede o serie de întâlniri trilaterale în lunile care urmează, în vederea unei coordonări comune în domenii precum securitatea cibernetică, tehnologiile avansate și sistemele moderne de apărare și supraveghere. Aceste întâlniri ar urma să contribuie la soluționarea unor provocări generate de probleme actuale ale securității, spun aceleași surse, citate de CNN. Cu toate acestea, motivul principal al AUKUS este acela de a permite armatei australiene să achiziționeze submarine cu propulsie nucleară, ce ar permite aliaților SUA să contracareze eficient navele nucleare ale chinezilor din regiune. În acest context, Biden a insistat  însă, miercuri, că submarinele AUKUS vor avea doar propulsie nucleară și nu vor fi dotate cu arme nucleare. Submarinele nucleare au o viteză mult mai mare și o rezistență superioară, fiind, de asemenea, mult mai greu de detectat, deoarece nu este necesar să iasă des la suprafață. Aceste caracteristici, apreciază experții militari, vor oferi armatei australiene un rol mult mai important în operațiunile derulate, crescând, în același timp, capacitățile de luptă ale SUA în regiune. Singura ţară cu care SUA au împărtăşit acest tip de tehnologie, de propulsie nucleară, fusese până acum Marea Britanie, începând din 1958.  Deocamdată, potrivit AUKUS, echipe din cele trei state semnatare se vor întâlni pentru a identifica modalitățile prin care Australia poate achiziționa submarine nucleare în următoarele 18 luni. Noul parteneriat duce însă la anularea unei înțelegeri în valoare de 90 de miliarde de dolari, încheiată deja de către Australia cu Franța, în vederea achiziționării de submarine convenționale.

 

Francezii, foc și pară pe SUA

Franța a reacționat vehement, imediat după anunțul care a torpilat contractul cu Australia. Decizia de a anula înțelegerea cu submarine este „regretabilă” și „contrară literei și spiritului cooperării dintre cele două state”, se arată într-un comunicat dat publicității, ieri, de guvernul de la Paris. În timp ce australienii sunt încântați că au obținut submarine nucleare, SUA jubilează pentru încheierea unui acord strategic important, iar britanicii au reușit să iasă din izolarea internațională impusă de Brexit, devenind acum un jucător important în Asia, francezii avertizează că Biden pune în primejdie alianța sa cu Europa, așa cum a făcut-o și predecesorul lui, Donald Trump. „În materie de geopolitică şi politică internaţională, avem de-a face cu un eveniment grav”, a tunat ministrul francez al Apărării, Florence Parly, adăugând că este „lucidă în legătură cu modul în care SUA îşi tratează aliaţii”. „Este realmente o lovitură pe la spate”, a reacţionat, la rândul său, şeful diplomaţiei franceze, Jean Yves Le Drian, potrivit France Info. „Această decizie unilaterală, brutală și imprevizibilă seamănă foarte bine cu ceea ce făcea Trump”, a adăugat el. Nici guvernul din Wellington nu a primit vestea mai bine. Noua Zeelandă a anunţat că viitoarele submarine ale vecinului şi aliatului australian nu vor fi binevenite în ţară. „Poziţia Noii Zeelande cu privire la interzicerea navelor cu propulsie nucleară în apele noastre rămâne neschimbată”, a declarat, ieri, premierul Jacinda Ardern.

China critică virulent parteneriatul

China a acuzat SUA, Marea Britanie şi Australia că „subminează stabilitatea şi pacea din regiune”, după semnarea pactului AUKUS, transmite EFE. „Acest tip de cooperare subminează grav pacea şi stabilitatea din regiune, precum şi eforturile internaţionale de neproliferare nucleară”, a spus purtătorul de cuvânt al MAE chinez, Zhao Lijian, referindu-se la parteneriatul ce include livrarea de submarine cu propulsie nucleară la Canberra. „Pactul arată totodată cum aceste ţări folosesc exporturile nucleare ca instrument geopolitic. Este extrem de iresponsabil. Ar trebui să renunţe la mentalitatea de Război Rece şi să facă mai mult pentru a contribui la pace şi stabilitate. În caz contrar, vor sfârşi prin a-şi face rău lor înselor”, a mai apreciat purtătorul de cuvânt. „Dificultăţile apărute în relaţiile dintre China şi Australia au fost provocate numai şi numai de partea australiană. Australia trebuie să se gândească dacă vrea să privească China drept un partener sau drept o ameninţare”, a avertizat Zhao.

 

Șeful armatei americane, Lloyd Austin, a cerut recent Pentagonului să plaseze China și capacitățile sale militare în centrul politicii de apărare a SUA. Deși nu la nivel declarativ, Casa Albă pare să-și fi axat, la rândul ei, politica externă tot pe combaterea expansiunii regimului de la Beijing.

 

 

×
Subiecte în articol: China australia NATO asiatic