x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA reia relațiile oficiale cu Taiwanul. China ripostează

SUA reia relațiile oficiale cu Taiwanul. China ripostează

05 Aug 2020   •   14:06
SUA reia relațiile oficiale cu Taiwanul. China ripostează

SUA a anunțat trimiterea unei delegaţii la nivel înalt în Taiwan, acest fapt agravând tensiunile deja existente cu China, transmite AFP. Data vizitei nu a fost încă stabilită. 

Taiwanul și-a declarat independența în 1949 dar nu este recunoscut de ONU din cauza opoziției autorităților de la Beijing. 

Delegația americană va fi condusă de secretarul de stat al sănătăţii, Alex Azar. El se va întâlni cu preşedinta Taiwanului, Tsai Ing-wen, dar și cu miniștrii afacerilor externe și sănătății din această țară. 

"Aceasta este prima vizită a unui membru al guvernului din ultimii şase ani", a anunțat Institutul american din Taiwan, care a precizat ccă nimeni din administrația SUA, de un asemenea rang, nu a mai ajuns pe insulă din 1979. Este anul în care SUA nu a mai vrut să recunoască Taiwanul, confirmând autoritatea Chinei.

Cu toate astea, SUA întreține relații comerciale cu Taiwanul și este cel mai mare furnizor de arme al acestei țări.

Deși până la administrația Trump, contactele oficiale bilaterale au fost prudente, în ultimul timp SUA s-a apropiat mai mult de Taiwan

Ultima vizită a unui membru al guvernului SUA în această țară a fost cea a şefului Agenţiei pentru Protecţia Mediului, în 2014. Cea anterioară a fost în anul 2000, când secretarul de stat pentru transporturi al fostului președinte Bill Clinton, a vizitat insula.

Reacția Chinei

Autoritățile de la Beijing acuză SUA că pune în pericol pacea, după anunțul privind vizita delegației americane la Taipei.

"China se opune ferm schimburilor oficiale între SUA şi Taiwan. Taiwanul este cel mai sensibil aspect în relaţiile chino-americane şi orice încercare de a ignora sau sfida principiul 'o singură Chină' se va solda cu un eşec",  a spus purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Wang Wenbin. 

Acesta a transmis Washinghton-ului să evite înrăutățirea gravă a relațiilor chinezo-americane, păcii și stabilității din Strâmtoarea Taiwan. El a mai precizat că Beijingul a formulat un protest pe lângă administraţia Trump.

Anunțata vizită în Taiwan survine pe fondul relațiilor tot mai tensionate între SUA și China, care s-au agravat din cauza noii legi a securității naționale impuse Hong Kong-ului, a nerespectării drepturilor minorității musulmane uigure din China, problemelor comerciale dintre cele două țări, dar și a pandemiei de coronavirus. 
 

×
Subiecte în articol: China sua taiwan