x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA se retrage parțial din Orientul Mijlociu

SUA se retrage parțial din Orientul Mijlociu

19 Iun 2021   •   10:06
SUA se retrage parțial din Orientul Mijlociu

SUA vrea să-și reducă apărarea antiaeriană în Orientul Mijlociu. Aceasta a fost întărită în perioaa 2019-2020 din cauza problemelor cu Irakul, anunță Pentagonul, scrie AFP.

Anumite forțe și capacități se vor retrage în această vară. "Unele din aceste echipamente vor fi returnate în Statele Unite pentru întreţinere şi reparaţii devenite foarte necesare. Altele vor fi reamplasate în alte regiuni. Nu vom oferi detalii. Menţinem o prezenţă militară robustă în regiune, adecvată ţinând cont de ameninţare, şi suntem încrezători că aceste schimbări nu vor afecta interesele noastre de securitate naţională. De asemenea, ne menţinem flexibilitatea de a returna rapid forţe în Orientul Mijlociu, dacă este necesar", a spus purtătoarea de cuvânt a Pentagonului, Jessica McNulty.

În această lună a început retragerea a 8 baterii antirachetă din Irak, Kuweit, Iordania şi Arabia Saudită, dar un scut antirachetă THAAD care a fost desfăşurat în Arabia Saudită. Fiecare baterie antirachetă necesită prezenţa a sute de militari, iar retragerea acestora înseamnă plecarea a mii de soldaţi americani.

Statele Unite retrag toate forțele armate din Afganistan după ce și-au redus la 2.500 de efective militare în 2020. Mai multe baterii Patriot au fost trimise după asasinarea, în ianuarie 2020, a generalului iranian Qassem Soleimani. Sistemul THAAD a fost amplasat în Arabia Saudită cu câteva luni înainte, după lovituri aeriene împotriva a două poziţii petroliere strategice, atribuite Teheranului.

 

×
Subiecte în articol: Orientul Mijlociu