x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA și China, tot mai aproape de confruntare în Strâmtoarea Taiwan

SUA și China, tot mai aproape de confruntare în Strâmtoarea Taiwan

de Şerban Mihăilă    |    02 Apr 2021   •   07:15
SUA și China, tot mai aproape de confruntare în Strâmtoarea Taiwan

Joe Biden avertiza, la numai trei zile de la învestirea sa, că nu va tolera ambițiile expansioniste ale Chinei și a demarat imediat eforturile pentru a pune bazele unui „NATO asiatic”, capabil să contracareze puterea militară și economică în plină ascensiune a gigantului comunist. Concomitent, documente de la Casa Albă, dezvăluite tot în ianuarie, arătau că SUA intenționează să intervină în forță, dacă Beijingul invadează Taiwanul. În replică, armata chineză se pregătește să contracareze o intervenție a SUA și a Japoniei într-un posibil conflict izbucnit în Strâmtoarea Taiwan. China face acum o demonstrație de forță pentru a le arăta americanilor și aliaților SUA din regiune că este gata să izoleze teritoriul asupra căruia își revendică suveranitatea, nepermițând insulei să primească ajutor militar extern.

După ce zece aparate de zbor ale armatei chineze, între care avioane de luptă și de recunoaștere, au pătruns, la începutul acestei săptămâni, în spațiul aerian taiwanez, un oficial de rang înalt pe probleme de apărare din Taipei observa caracterul ofensiv, fără precedent, al exercițiului militar desfășurat de China. Adjunctul ministrului taiwanez al Apărării, Chang Che-ping, citat de publicația săptămânală americană „Newsweek”, preciza că valul de avioane de luptă face parte dintr-o „operațiune comună” a forțelor navale și aeriene chineze. Acțiunea militară ordonată de Beijing a fost apoi descrisă drept o învăluire aeriană „în clește”, derulată în jurul Taiwanului. În același timp, Ministerul japonez al Apărării raporta prezența altor două avioane chineze, care au traversat Marea Chinei de Est și Strâmtoarea Miyako, între insulele aflate sub controlul Japoniei. Unul dintre avioane s-a îndreptat într-o direcție sud-vestică, înainte de a se întoarce spre nord, zburând paralel cu coasta estică a Taiwanului. Modul de derulare al exercițiului pare să indice faptul că Taiwan poate fi înconjurat din trei părți, iar această desfășurare de forțe poate fi interpretată drept un mesaj adresat guvernelor din Taiwan, Japonia și SUA, consideră analiști citați de aceeași sursă. Și, într-o premieră de la lansarea exercițiilor militare de către China, rutele inedite alese de avioanele de luptă par să fi demonstrat executivului de la Tokyo că armata chineză poate înconjura și Japonia. Potrivit tratatului bilateral de apărare, forțele japoneze ar fi obligate să sprijine trupele SUA, în eventualitatea unei intervenții americane pentru apărarea Taiwanului. De cealaltă parte, „Global Times”, ziarul Partidului Comunist din China (PCC), remarca marți, la numai o zi de la lansarea acestei operațiuni, că armata chineză „continuă să-și intensifice pregătirea de luptă și își derulează exercițiile de rutină într-o manieră tot mai complexă și mai realistă, luând în calcul posibile intervenții ale SUA și Japoniei”. Exercițiul a demonstrat că armata chineză este capabilă să lovească ținte din estul Taiwanului, dar și să „securizeze în totalitatea insula, împiedicând posibile intervenții ale forțelor americane și japoneze”, mai precizează sursa citată.

Semnal politic

Incursiunile avioanelor de luptă ale Chinei în spațiul aerian taiwanez au devenit din ce în ce mai numeroase în ultima perioadă și par să fie un mesaj politic extrem de clar din partea conducerii de la Beijing. Raidul de luni a coincis cu vizita la Taipei a unui diplomat american de rang înalt. Vinerea trecută, cu ocazia încheierii unei înțelegeri americano-taiwaneze în privința pazei de coastă, conducerea chineză și-a manifestat indignarea, trimițând 20 de avioane spre Taiwan. China interzice tuturor statelor-partenere să întrețină relații diplomatice cu „teritoriul rebel”. De altfel, Beijingul a avertizat în repetate rânduri Taipeiul în privința vizitelor internaționale, amenințând conducerea insulei separatiste, de orientare pro-independență, că Taiwan „trebuie și se va reunifica” până la urmă cu China, după principiul „o țară, două sisteme”, utilizat în Hong Kong, chiar dacă acest lucru va necesita o intervenție militară. Iar vizitele oficialităților americane par să înfurie PCC cel mai tare. De fiecare dată când un oficial american de rang înalt vizitează Taiwan, avioanele de luptă ale armatei chineze încalcă linia de demarcație convențională ce separă China de teritoriul separatist.

La începutul anului, unul dintre cei mai influenți oameni politici australieni avertiza că SUA nu vor tolera invazia Taiwanului, iar un război deschis între Statele Unite și China va avea loc în următorul deceniu, „cel mai probabil în următorii trei până la cinci ani”.

 

O insulă ținută în brațe de SUA

Considerat de China o „provincie rebelă”, care va reveni la „patria-mamă”, Taiwan are guvern propriu și este, de facto, un stat independent. Cu toate acestea, autoritățile din Taipei nu și-au declarat în mod oficial independența față de Beijing. Taiwan a început să acționeze însă ca o națiune independentă încă din 1949, de la sfârșitul războiului civil chinez, atunci când guvernul naționalist, înfrânt, s-a refugiat pe insulă, după victoria comuniștilor lui Mao Zedong, care au preluat puterea la Beijing, proclamând Republica Populară Chineză. Taiwan a ales să-și păstreze numele de Republica China, ca stat separat. Cu peste 23 de milioane de locuitori, Taiwan este cel mai populat dintre statele care nu sunt membre ale ONU și este recunoscut de numai 23 de țări. În numele principiului „unei singure Chine”, Beijingul interzice partenerilor săi să întrețină relații diplomatice cu insula, iar insistențele chinezilor au dus, în 1979, la întreruperea oficială a relațiilor dintre Washington și Taipei. Cu toate acestea, colaborarea dintre SUA și Taiwan a continuat în mod neoficial, americanii fiind principalii protectori ai taiwanezilor. De altfel, în pofida aparentei izolări diplomatice, Taiwan a devenit, cu ajutorul SUA, una dintre economiile în expansiune din zona asiatică, iar administrația Trump a intensificat, în ultimul an, sprijinul acordat insulei, pe fondul războiului economic dintre Beijing și Washington.

 

×
Subiecte în articol: taiwan Strâmtoarea Taiwan sua China japonia