x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA şi Coreea de Sud au început exerciţiile de război

SUA şi Coreea de Sud au început exerciţiile de război

de Anca Aldea    |    28 Noi 2010   •   15:13
SUA şi Coreea de Sud au început exerciţiile de război

Locuitorii insulei sud-coreene Yeonpyeong, ţinta atacului Phenianului de marţi, au primit duminică ordinul de a se retrage în adăposturi. Oamenii nu au fost informaţi despre motivele retragerii, transmite agenţia France Presse, însă, potrivit agenţiei de ştiri Yonhap, mai multe tiruri de artilerie s-ar fi înregistrat în regiune în cursul zilei de ieri şi "au fost detectate semnale de bombardament". Sute de locuitori ai insulei au părăsit zona în ultimele zile, după atacul de marţi, soldat cu patru morţi. Pe insula Yeonpyeong, situată la 12 kilometri de graniţa nord-coreană, trăiesc 1.300 de oameni.

Anunţul evacuării coincide, potrivit AFP, cu momentul în care forţele americane şi sud-coreene au început manevre comune în Marea Galbenă. Aplicaţiile militare au început la ora locală 8:00 şi vor dura patru zile. Ele reprezintă, după cum susţin americanii, "o demonstraţie de forţă", având drept scop consolidarea descurajării la adresa Coreii de Nord, în timp ce Phenianul a apreciat că acestea reprezintă "o provocare militară intolerabilă". În consecinţă, Phenianul a trimis ieri, pe coasta de vest a Mării Galbene, la graniţa cu vecinii de la sud, mai multe rachete sol-aer SA-2 (construite după model sovietic, a căror rază de acţiune este de 13 până la 30 de kilometri). Nord-coreenii au mai adus în regiune şi rachete Samlet şi Silkworm cu rază de acţiune de până la 95 de kilometri. Agenţia oficială de ştiri de la Phenian, KCNA, a anunţat că responsabilii ţării vor da undă verde unui "contraatac militar fără milă" în faţa oricărei intruziuni în spaţiul maritim nord-coreean.

O sursă oficială sud-coreană a declarat, sub acoperirea anonimatului, că rachetele nord-coreene "par să  ţintească în avioanele noastre de luptă aflate în apropierea liniei de demarcaţie" din zona Mării Galbene ("linia de demarcaţie" care trasează frontiera maritimă dintre Nord şi Sud şi care a fost trasată de ONU după războiul din 1950-1953, dar pe care  Phenianul nu o recunoaşte). Exerciţiile americano-sud-coreene au loc într-o zonă sensibilă, între Peninsula Coreană şi China. Beijingul, care a declarat că se opune oricărei acţiuni militare neautorizate "în interiorul zonei economice exclusive a Chinei", a propus duminică organizarea, la începutul lui decembrie, a unor consultări de urgenţă între ţările implicate în negocierile privind programul nuclear nord-coreean (cele două Corei, SUA, Japonia, Rusia şi China).
Linia de demarcaţie, cea mai militarizată zonă din lume
Peste un milion de militari sunt mobilizaţi, de o parte, şi de alta a frontierei dintre cele două Corei, în aşa-numita "zonă demilitarizată", devenită, în ultima vreme, înarmată până în dinţi. Linia de demarcaţie, care are o lungime de 250 de kilometri şi o lăţime de patru kilometri, se prelungeşte şi în zone maritime disputate, unde apar de multe ori incidente, cum s-a întâmplat şi la începutul săptămânii trecute.

Cele două Corei sunt oficial în situaţie de război, întrucât conflictul din 1950-1953 s-a încheiat printr-un acord de încetare a focului, şi nu printr-un tratat de pace. Statele Unite au menţinut permanent o prezenţă militară puternică pe teritoriul aliaţilor sud-coreeni, în prezent aici fiind 28.500 de militari americani. În caz de război, Statele Unite ar exercita comandamentul militar în Coreea de Sud, conform unui acord de asistenţă reciprocă semnat în 1953.

Deşi efectivele militare ale Coreii de Sud şi SUA sunt relativi mici faţă de cele ale Phenianului, cei doi aliaţi beneficiază de echipamente militare moderne, care ar putea ţine piept atacului venit din nord.

Potrivit Agenţiei France Presse, situaţia efectivelor din cele două Coreii arată astfel:
Coreea de Nord
− 1,2 milioane de militari activi şi 7,7 milioane de rezervişti.
− 3.900 de tancuri.
− 2.100 de vehicule blindate.
− 13.600 de sisteme de artilerie.
− 840 de avioane de vânătoare.
− 420 de nave de război.
− 70 de submarine.
− 1.000 de rachete, dintre care unele cu rază de acţiune de peste 3.000 de kilometri.
− între 2.500 şi 5.000 de tone de arme chimice.
Arme nucleare − conform analiştilor, Phenianul ar avea suficient plutoniu pentru fabricarea a şase − opt bombe nucleare.

Coreea de Sud:
− 655.000 de militari activi şi 4,5 milioane de rezervişti.
− 2.300 de tancuri.
− 2.400 de vehicule blindate.
− 5.400 de sisteme de artilerie.
− 490 de avioane de vânătoare.
− 140 de nave de război.
− 10 submarine.
Coreea de Sud nu deţine arme nucleare.


Forţele SUA din Coreea de Sud:
− 28.500 de militari.
− 50 de tancuri.
− 130 de vehicule blindate.
− 90 de avioane de vânătoare.
− 90 de elicoptere militare.
− 100 de rachete, inclusiv de tip Patriot.
Statele Unite nu au arme nucleare staţionate în Coreea de Sud.

×