x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA sunt gata să intervină militar în Golf

SUA sunt gata să intervină militar în Golf

de Şerban Mihăilă    |    18 Iun 2019   •   11:30
SUA sunt gata să intervină militar în Golf
Sursa foto: Kamran Jebreili/AP

Cel de-al treilea război din Golf este pe punctul să izbucnească. Administrația de la Washington pune la punct ultimele detalii ale unei desfășurări impresionante de forțe în Orientul Mijlociu, ce ar putea declanșa o ofensivă comparabilă cu invazia din Irak, din 2003. Oficial, contingentele americane ar urma să fie trimise în apropierea granițelor iraniene, dacă Teheranul atacă forțele SUA din regiune sau accelerează programul său de înarmare nucleară.

 

După atacurile din ultimele săptămâni asupra unor petroliere aflate în zona strâmtorii strategice Ormuz, președintele Donald Trump i-a convocat, săptămâna aceasta, pe membrii echipei sale de securitate națională pentru a decide trimiterea de contingente militare americane suplimentare în Orientul Mijlociu, au anunțat oficialități de la Washington, citate de CNN. Potrivit acestor surse, secretarul Apărării în exercițiu, Patrick Shanahan, a dat de înțeles că întâlnirea va avea loc vineri. „Când privim situația în ansamblu, vedem nave din Norvegia, Japonia, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite care au fost atacate și știm că 15 la sută din petrolul lumii trece prin Strâmtoarea Ormuz. Evident, trebuie să ne facem planuri pentru situații neprevăzute, în cazul în care situația se deteriorează, și, în același timp, trebuie să ne extindem sprijinul în zonă, în noul context internațional”, a spus el. La sfârșitul lunii trecute, Comandamentul Central al SUA solicitase Pentagonului trimiterea unui număr suplimentar de 5.000 de militari în Orientul Mijlociu, pe fondul apariției unor „amenințări credibile” ale Iranului la adresa forțelor și intereselor americane din zonă. Concomitent, „The New York Times” a dezvăluit planurile prezentate la Casa Albă de aripa dură a administrației Trump, care prevăd trimiterea a 120.000 de militari americani în apropierea granițelor iraniene, într-o desfășurare de forțe comparabilă cu invazia din Irak, din 2003. Washingtonul este de părere că Teheranul îi încurajează atât pe militanții yemeniți houthi, cât și milițiile șiite din Irak să atace petrolierele din apropierea Strâmtorii Ormuz.

 

Cu tunurile pe Iran

În avancronica întâlnirii care va avea loc în Biroul Oval, șeful diplomației americane, Mike Pompeo, a declarat într-un interviu acordat „Fox News”că există numeroase dovezi, de necontestat, în privința implicării Iranului în atacurile din Golful Oman, în apropierea Strâmtorii Ormuz, de săptămâna trecută, asupra a două petroliere. El a avertizat că administrația de la Washington ia în calcul o intervenție militară americană în regiune, chiar dacă președintele Trump nu dorește un război. SUA „au în vedere o gamă largă de opțiuni” în privința soluționării situației tensionate cu Iranul, inclusiv varianta militară, a spus secretarul de Stat american. În momentul de față, SUA au trimis în regiune portavionul „USS Abraham Lincoln”, care mai fusese prezent în Golful Persic și în timpul invaziei Irakului, în 2003. Alături de portavion și de grupul său naval de luptă, în zonă au mai fost trimise numeroase bombardiere americane, precum și sisteme de apărare antiaeriană „Patriot”.

Statele Unite vor garanta libertatea navigaţiei prin Strâmtoarea Ormuz”.

Mike Pompeo

 

×