x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA: Un Afganistan care comite atrocităţi împotriva propriului popor devine un stat proscris

SUA: Un Afganistan care comite atrocităţi împotriva propriului popor devine un stat proscris

28 Iul 2021   •   21:00
SUA: Un Afganistan care comite atrocităţi împotriva propriului popor devine un stat proscris

Secretarul de Stat american, Antony Blinken, s-a declarat, miercuri, extrem de îngrijorat de atrocităţile comise de insurgenţii talibani în Afganistan, reiterând apelul pentru continuarea negocierilor de pace.

Afganistanul riscă să devină un "stat proscris" dacă insurgenţii talibani preiau puterea cu forţa după retragerea trupelor internaţionale, a afirmat Antony Blinken, insistând că Statele Unite intenţionează să menţină angajamentele în această ţară. "Un Afganistan care nu respectă drepturile propriilor cetăţeni, un Afganistan care comite atrocităţi împotriva propriului popor devine un stat proscris", a afirmat Antony Blinken, conform Agenţiei France-Presse.

Informaţiile privind "atrocităţi" comise de insurgenţii talibani în ultimele săptămâni sunt "profund îngrijorătoare" şi, "în mod categoric, nu creează o imagine bună asupra intenţiilor talibanilor", a subliniat Blinken, aflat în vizită în India.

"Statele Unite menţin angajamentele în Afganistan, prin susţinerea Administraţiei de la Kabul prin diverse forme de asistenţă, inclusiv prin sprijinirea serviciilor de securitate, dar şi prin acţiuni diplomatice pentru a ne asigura că aducem părţile spre poziţii comune, pentru a soluţiona conflictul pe cale paşnică", a explicat secretarul de Stat american.

"Talibanii afirmă că vor recunoaştere internaţională, că vor susţinere internaţională pentru Afganistan. Probabil că vor ca liderii lor să poată circula liberi prin lume, vor anularea sancţiunilor. Dar preluarea puterii prin forţă şi abuzurile asupra drepturilor cetăţenilor nu sunt modalităţi de a atinge aceste obiective", a insistat Antony Blinken, reafirmând necesitatea soluţionării conflictului pe cale paşnică.

Operaţiunile militare americane în Afganistan se vor încheia pe 31 august, în coordonare cu cele ale aliaţilor, inclusiv din cadrul NATO, în timp ce situaţia de securitate se deteriorează, pe fondul intensificării atacurilor comise de insurgenţii talibani şi de reţelele teroriste Stat Islamic şi Al-Qaida. Mişcarea talibanilor afgani susţine că a obţinut controlul asupra a 85% din teritoriul Afganistanului, însă informaţia nu poate fi confirmată din surse independente. Administraţia de la Kabul contestă afirmaţiile reprezentanţilor talibanilor. Preşedintele Afganistanului, Ashraf Ghani, susţine că serviciile de securitate afgane vor putea menţine situaţia sub control după retragerea trupelor occidentale. Însă oficiali din cadrul serviciilor de informaţii americane au avertizat că Administraţia de la Kabul ar putea fi înlăturată de la putere în şase luni.

Mediafax

×
Subiecte în articol: afganistan sua antony blinken