x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Suedia şi Norvegia se vor alătura Iniţiativei Europene de Intervenţie din domeniul apărării

Suedia şi Norvegia se vor alătura Iniţiativei Europene de Intervenţie din domeniul apărării

19 Sep 2019   •   16:42
Suedia şi Norvegia se vor alătura Iniţiativei Europene de Intervenţie din domeniul apărării

Suedia şi Norvegia sunt pe punctul de a se alătura Iniţiativei Europene de Intervenţie (IEI), formată din zece ţări şi ai cărei miniştri ai apărării urmează să se reunească vineri în Olanda, potrivit unei surse franceze apropiată de acest dosar, relatează AFP.

Apărută în urmă cu un an sub impulsul preşedintelui francez Emmanuel Macron şi având ca obiectiv dezvoltarea unei "culturi strategice comune" şi întărirea "capacităţii europenilor de a acţiona împreună", IEI regrupează astăzi Franţa, Belgia, Marea Britanie, Germania, Danemarca, Olanda, Estonia, Spania, Portugalia şi Finlanda.

"Noi ţări se alătură iniţiativei: două ţări din nordul Europei ar urma să se afle în jurul mesei vineri" cu ocazia celei de-a doua reuniuni ministeriale a IEI, a anunţat joi purtătoarea de cuvânt a Ministerului francez al Apărării, Yasmine-Eva Fares-Emery, fără a le dezvălui.

Ţările vizate sunt Suedia şi Norvegia, a precizat pentru AFP o sursă apropiată de acest dosar.

La sfârşitul lunii august, în faţa ambasadorilor din Franţa, preşedintele Macron a spus că Grecia ar dori să adere la IEI.

Această extindere survine într-un moment în care Franţa încearcă să îşi convingă partenerii europeni să trimită trupe în Sahel, pentru a susţine operaţiunea antijihadistă franceză (4.500 de militari).

Misiunea Barkhane beneficiază în prezent de ajutorul unui contingent estonian de circa 50 de militari la Gao, în Mali, şi de trei elicoptere grele de transport britanic CH-47 Chinook.

AGERPRES

×