x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Surpriză? Luna de miere dintre Rusia și Donald Trump se apropie de sfârșit!

Surpriză? Luna de miere dintre Rusia și Donald Trump se apropie de sfârșit!

de Şerban Mihăilă    |    16 Feb 2017   •   10:45
Surpriză? Luna de miere dintre Rusia și Donald Trump se apropie de sfârșit!

La scurt timp după ce Kremlinul a aplaudat victoria lui Donald Trump, iar demo­crații au acuzat Moscova că, prin piraterie informatică, a influențat rezultatul alegerilor prezidențiale din SUA pentru a-și instala candidatul-prieten în fruntea Casei Albe, luna de miere dintre Rusia și actualul lider al administrației de la Washington se apropie de sfârșit.

În prima convorbire telefo­nică avută cu noul președinte american, șeful Kremlinului, Vladimir Putin, nu i-a cerut lui Donald Trump să ridice sancțiu­nile impuse Rusiei și nici să între­rupă sprijinul constant acordat Kievului. Putin a preferat, de asemenea, să nu aducă în discuție anumite declarații dure antirusești formulate de membri ai noii admi­nistrații de la Washington.

Mai mult, Moscova pare să-i fi acordat lui Trump un răgaz „de acomo­dare” cu problematica tensionată a relațiilor bilaterale, susținând dezmințirile publice oferite de Casa Albă în privința conținutului discuțiilor dintre fostul consilier pe probleme de securitate națională, Michael Flynn, și ambasadorul rus în SUA, și anunțând, în același timp, că este de acord să reexa­mineze propunerea președintelui american asupra creării de zone de siguranță în interiorul Siriei, sugestie respinsă inițial de Putin.

Puternicul sentiment antirusesc din Congresul american, exprimat în egală măsură de republicani și democrați, pare să-l fi determinat însă pe imprevizibilul șef al admi­nistrației americane să-și schimbe spectaculos retorica din campanie față de Rusia.

Acuzat de contacte „nepotrivite” cu Moscova în peri­oada în care președintele Obama era încă în funcție, Michael Flynn, consilier pentru securitatea nați­onală al președintelui Trump, a fost obligat să demisioneze, luni seară. Imediat, parlamentarii ruși au reacționat violent, numind această demisie un semn că noua administrație Trump este influ­ențată de aceeași „paranoia” față de Kremlin, care contaminase și cabinetul Obama.

Lovitură de ciocan a Casei Albe

Lovitura de grație avea să vină însă a doua zi, când Trump, prin vocea purtătorului său de cuvânt, Sean Spicer, a anunțat că așteaptă ca Rusia să restituie Ucrainei Crimeea și să reducă violențele pe teritoriul ucrainean.

„Președintele Donald Trump a dat de înțeles clar că așteaptă ca guvernul rus să reducă violențele în Ucraina și să restituie Crimeea”, a spus Spicer, marți seară. „În același timp, el se așteaptă și își dorește să se înțeleagă cu Rusia”, a afirmat apoi, formal, același purtător de cuvânt.

Reacția Moscovei nu s-a lăsat așteptată. Rusia nu va restitui ucrainenilor Crimeea, a declarat ieri, pe un ton categoric, purtătoa­re de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova. „Noi nu restituim teritori­ile noastre.

Crimeea este un teritoriu care aparține Federației Ruse”, a spus ea. La rândul său, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui Putin, a afirmat că Kremlinul nu discută despre integritatea teritorială a țării cu partenerii externi.

×