x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Surpriză pe piața carburanților. Un nou produs petrolier se ieftinește

Surpriză pe piața carburanților. Un nou produs petrolier se ieftinește

21 Sep 2020   •   13:32
Surpriză pe piața carburanților. Un nou produs petrolier se ieftinește

Unul dintre cele mai scumpe produse petroliere s-a ieftinit din cauza crizei economice provocate de pandemia de coronavirus. Este vorba despre kerosen, folosit drept combustibil pentru avioane și care acum este utilizat și de navele maritime, scrie Bloomberg.

Estimările Asociaţiei Internaţionale de Transportat Aerian (IATA), arată că transportul aerian nu va reveni la nivelul de dinaintea recesiunii până în 2024, ar putea deveni o caracteristică normală a pieţei de combustibili pentru ceva vreme.

"Numai într-o situaţie în care economia este într-o gravă criză vedem cum componente mai scumpe se îndreaptă direct spre combustibilul cu nivel scăzut de sulf (VLSFO)", a spus Eugene Lindell, analist şef la firma de consultanţă JBC Energy GmbH.

Pe piaţa din Singapore, preţul kerosenului a scăzut de la peste 70 de dolari/baril în luna ianuarie, la aproape 20 de dolari/baril în luna mai. În prezent și-a revenit la  41 de dolari. Preţurile bunker la combustibilul cu nivel scăzut de sulf (VLSFO) sunt în prezent cu 54% mai mici decât erau la sfârșitul anului trecut.

Scăderea cererii pentru combustibili de avioane şi ai transportului rutier generează o ofertă mai mare de componente care pot fi amestecate în combustibilul pentru shipping, potrivit directorul International Bunker Industry Association, Unni Einemo.

Deși folosirea kerosenului la navele maritime poate scădea preţurile pentru industria de shipping, adăugarea acestuia în combustibilul utilizat de nave poate crea unele probleme. Utilizarea unei cantităţi prea mari de kerosen poate coborî temperatura la care se aprinde combustibilul utilizat de nave, ceea ce poate fi periculos.

 

×
Subiecte în articol: carburanti kerosen