x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Sute de copii ai jihadiştilor europeni, blocați în Siria

Sute de copii ai jihadiştilor europeni, blocați în Siria

28 Oct 2020   •   22:39
Sute de copii ai jihadiştilor europeni, blocați în Siria

Peste 600 de copii ai jihadiştilor europeni sunt reţinuţi în Siria, potrivit unui studiu belgian. Cei mai mulţi provin din Franţa. Timp de doi ani, doar aproximativ 60 de copii au fost repatriaţi din Siria într-un stat european.

Peste 600 de copii ai jihadiştilor europeni, dintre care aproximativ o treime francezi, sunt deţinuţi în prezent în tabere din nord-estul Siriei sub control kurd, potrivit unui studiu al cercetătorilor belgieni publicat miercuri, 28 octombrie, care deplânge „lipsa de reacţie” a guvernelor ţărilor respective, scrie „Le Figaro”.

Potrivit lui Thomas Renard şi Rik Coolsaet, experţi în jihadism la Institutul Egmont din Bruxelles, copiii din UE, „între 610 şi 680” sunt reţinuţi împreună cu mamele lor în taberele Roj şi Al-Hol. Şi se mai adaugă aproximativ 400 de adulţi - inclusiv bărbaţi aflaţi în închisoare, în special la Hassaké (Siria) - există în prezent aproximativ o mie de europeni privaţi de libertate în zona irakian-siriană, precizează studiul, care compilează cifrele guvernamentale, experţi şi ONG-uri active la faţa locului.

Cei mai mulţi sunt din Franţa. „150 până la 200” sunt adulţi şi „între 200 şi 250” de copii sunt acolo, mai ales în Siria. Urmează Germania, Olanda, Suedia şi Belgia, înaintea Regatului Unit. „Cel puţin 38” de copii belgieni sunt reţinuţi, precum şi 35 de minori britanici. Cifrele se referă la unsprezece ţări în total, din care provin „mai mult de 95%” dintre europenii identificaţi printre luptătorii străini, spune studiul.

„Pentru adulţii care au luptat în rândurile ISIS, a căror repatriere a fost exclusă, detenţia „în afara oricărui cadru juridic internaţional”, reaminteşte cazul prizonierilor din lagărul american din Guantanamo, subliniază autorii. „O situaţie similară apare astăzi pentru aceşti deţinuţi europeni”, susţine pentru AFP Thomas Renard.

Referitor la copii, spune cercetătorul, „sunt victime ale alegerilor părinţilor lor, ale războiului, ale condiţiilor extrem de dificile din aceste tabere şi, de asemenea, ale inacţiunii guvernelor europene”. Aceştia „sunt pe deplin conştienţi de situaţia lor, dar au ales să nu se repatrieze, de multe ori în ciuda recomandărilor propriilor administraţii sau a serviciilor antiteroriste”, continuă Thomas Renard. „60-70% dintre ei au sub cinci ani, iar aproape toţi ceilalţi au sub 12 ani, există doar o mână de adolescenţi”, a precizat el.

Din octombrie 2019, când o ofensivă turcească împotriva forţelor kurde a deteriorat şi mai mult condiţiile de viaţă din aceste tabere, „mai mult de 53” de femei europene au fugit împreună cu copiii lor în Turcia, care le-a deportat apoi în ţara lor natală. Dar, în total, timp de doi ani, doar aproximativ şaizeci de copii au fost repatriaţi din Siria într-un stat european.

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: copii jihadiști