x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Talibanii au intrat în Kabul, după o ofensivă devastatoare. Președintele afgan ar fi părăsit țara

Talibanii au intrat în Kabul, după o ofensivă devastatoare. Președintele afgan ar fi părăsit țara

de Şerban Mihăilă    |    15 Aug 2021   •   17:59
Talibanii au intrat în Kabul, după o ofensivă devastatoare. Președintele afgan ar fi părăsit țara
Sursa foto: Agerpres

Cu numai câteva zile în urmă, o estimare a armatei americane arăta că va mai trece o lună până când capitala Afganistanului va simți presiunea insurgenților fundamentaliști. Spre surprinderea tuturor, la capătul unei ofensive-fulger, bazată pe trădări și capitulări necondiționate ale trupelor guvernamentale, talibanii au pătruns ieri în Kabul, după un adevărat tur de forță, derulat la sfârșitul săptămânii trecute. Ei au cerut Executivului să predea puterea. Potrivit unor relatări, președintele afgan a părăsit țara.

 

Talibanii au intrat duminică în cartierele periferice ale capitalei afgane și au anunțat că așteaptă „predarea pașnică” a orașului înconjurat. Ei promiseseră anterior că nu vor ocupa Kabulul prin forță. Trei oficialități afgane precizau pentru AP, încă din timpul dimineții, că insurgenții se aflau deja în cartierele Kalakan, Qarabagh și Paghman. Concomitent, un purtător de cuvânt al talibanilor, Suhail Shaheen, declara la televiziunea „Al-Jazeera” că luptătorii islamiști „așteaptă predarea pașnică a orașului”, nefurnizând însă detalii despre posibile negocieri între combatanți și guvern. Întrebat cu insistență ce tip de înțelegere vor talibanii să obțină, Shaheen a recunoscut că aceștia urmăresc doar o capitulare necondiționată din partea guvernului. Între timp, un alt reprezentant al talibanilor, Zabihullah Mujahid, scria pe Twitter: „Emiratul islamic le ordonă tuturor forţelor sale să aştepte la porţile Kabulului, să nu încerce să intre în oraş”. El le-a cerut civililor afgani să rămână în ţară şi a spus că în prezent au loc discuţii cu guvernul afgan „pentru o predare paşnică” a capitalei. Un alt lider taliban a precizat că insurgenții nu intenţionează să se răzbune pe nimeni, iar militarii şi funcţionarii care au lucrat pentru guvern vor fi „iertaţi”. Anterior, militanţii talibani anunţaseră că nu au luat o decizie cu privire la ocuparea militară a Kabulului, după ce, în ultimele zece zile, au preluat controlul rapid asupra majorităţii capitalelor de provincii din Afganistan. „O decizie separată va fi luată ulterior în legătură cu orașul Kabul”, susținea Mujahid, adăugând că talibanii nu doresc o stare de război în capitală. De cealaltă parte, Ministerul afgan de Interne recunoștea, duminică dimineaţă, că talibanii au început să intre în Kabul din toate părţile. Un „transfer paşnic al puterii”, către un guvern de tranziţie, va avea loc în Afganistan, unde talibanii sunt aproape să preia controlul total asupra ţării, a anunţat, ieri, ministrul de Interne, Abdul Sattar Mirzakwal, citat de AFP şi Reuters. „Afganii nu trebuie să se îngrijoreze (...) Nu va exista un atac asupra oraşului Kabul. Şi va fi un transfer paşnic al puterii către un guvern de tranziţie”, a mai spus Mirzakwal, într-un mesaj video. Potrivit mai multor surse diplomatice, şeful administraţiei interimare de la Kabul ar urma să fie Ali Ahmad Jalali, fost ministru afgan de Interne. În schimb, președintele țării, Ashraf Ghani, ar fi părăsit țara, scrie BBC. El s-a adresat sâmbătă națiunii pentru prima oară de la declanșarea ofensivei talibane, părea tot mai izolat. Comandanții cu care negociase în urmă cu câteva zile s-au predat talibanilor sau au fugit de pe câmpul de luptă, lăsându-l pe Ghani fără opțiuni militare. Postul local Tolo News, citat de Kyodo, a relatat că Ghani şi liderii politici au convenit deja să desemneze o delegaţie, care să negocieze cu talibanii paşii următori în procesul de tranziţie a puterii.

Promisiuni talibane

Avizi să obțină o recunoaștere internațională cât mai largă, liderii talibani au anunțat la scurt timp după ce au ajuns la porțile capitalei că militanții islamiști vor respecta drepturile femeilor, precum și existența unei prese libere. În timpul guvernării lor anterioare, între 1996 și 2002, gruparea extremistă a impus o versiune dură a Șaria, care includea execuția prin lapidare pentru adulter, amputarea membrelor pentru furt și interzicerea înscrierii la școală a fetelor cu vârsta mai mică de 12 ani. Potrivit reprezentanților talibanilor, citați de BBC, femeile vor avea de acum înainte dreptul să iasă singure din locuințele lor, să-și continue studiile și să poată merge la muncă.

Cu ochii pe aeroport

În pofida promisiunilor făcute de talibani în privința ocupării pașnice a capitalei și a adoptării unei politici mai puțin rigide, panica s-a instalat rapid, atât în rândul populației, cât și a personalului diplomatic din Kabul. Mii de oameni au luat cu asalt aeroportul din oraș, ultima cale de scăpare din țară, în condițiile în care talibanii controlează acum toate punctele de ieșire din Afganistan. Forțele afgane de securitate au abandonat Aeroportul Internațional din Kabul, a cărei pază a fost preluată de militarii occidentali. Diplomaţii americani au fost transportaţi, ieri, cu mai multe elicoptere de la Ambasada SUA către aeroportul din Kabul, pentru a fi evacuaţi. Înainte de a pleca, relatează AP, aceștia au distrus o serie de documente secrete. Președintele american, Joe Biden, decisese, sâmbătă, extinderea prezenței militare americane la Kabul la aproximativ 5.000 de soldați pentru a asigura evacuarea civililor în fața ofensivei talibane. Aceste trupe urmau să fie desfășurate pe aeroportul din Kabul pentru a evacua personalul diplomatic, precum și pe civilii afgani care au lucrat pentru SUA și se tem de represalii din partea talibanilor. Biden i-a avertizat pe insurgenții islamiști că orice acțiune care „ar pune în pericol cetățenii americani sau misiunea noastră va primi un răspuns militar rapid și puternic”. Concomitent, conform unui oficial NATO citat de AFP, mai mulți diplomați din Uniunea Europeană au fost mutați, ieri, „într-un loc sigur”. Pe de altă parte, zeci de soldaţi afgani s-au refugiat în Uzbekistanul vecin, de teama talibanilor. Trupele uzbece aflate la frontiera dintre cele două ţări au arestat 84 de soldaţi afgani şi au fost iniţiate discuţii cu autorităţile afgane pentru a organiza revenirea militarilor în ţara lor, a anunțat Ministerul uzbec de Externe.

Blitzkrieg devastator

Pătrunderea în Kabul a fost posibilă, după ce, tot ieri, insurgenții fundamentaliști au ocupat Jalalabad, ultimul mare oraș aflat sub controlul trupelor guvernamentale, în afara capitalei. Jalalabad a căzut în mâinile insurgenților fără luptă, deoarece administrația locală și-a negociat capitularea. În ultimele zile, talibanii capturaseră Herat și Kandahar, cel de-al doilea, respectiv al treilea oraș ca mărime din Afganistan, ocupând, în numai o săptămână, 24 dintre cele 34 de provincii ale țării. Sâmbătă, talibanii au ocupat și orașul strategic Mazar-e-Sharif, după capitularea soldaților trimiși de Kabul, urmată de predarea milițiilor pro-guvernamentale. Mazar-e-Sharif fusese un important centru al Alianței Nordului, milițiile etnice afgane care au ajutat SUA să-i înlăture de la putere pe talibani, în 2001.

 

 

 

Afganii au părăsit în masă provinciile ocupate de insurgenţi pentru a se refugia la Kabul, în ultimele zile, de teama revenirii unui regim islamist dur.

×
Subiecte în articol: afganistan talibani kabul