x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Tatonări americano-chineze

Tatonări americano-chineze

12 Mar 2021   •   22:26
Tatonări americano-chineze

Oficialii americani vor aborda, cu ocazia reuniunii cu reprezentanţi ai Chinei, teme de interes strategic, prezentând interesele şi valorile fundamentale, precum şi preocupările privind anumite activităţi, afirmă Jake Sullivan, consilerul preşedintelui Joseph Biden pentru Siguranţă Naţională.

"Efortul nostru este să comunicăm clar Guvernului chinez cum intenţionează Statele Unite să procedeze la nivel strategic, care credem că sunt interesele şi valorile noastre fundamentale şi care sunt preocupările noastre privind activităţile lor", a declarat Jake Sullivan, conform site-ului Politico.com.

"Nu mă aştept, spre exemplu, ca etapa întâi a Acordului comercial să fie un subiect major de discuţii săptămâna viitoare", a subliniat Sullivan.

Secretarul de Stat Antony Blinken şi consilierul prezidenţial pentru Securitate Naţională Jake Sullivan se vor întâlni în Anchorage, Alaska, pe 18 martie, cu directorul Oficiului pentru Relaţii Externe al Comisiei Centrale din China, Jang Jiechi, şi cu Wang Yi, consilier de stat şi ministru de Externe, a anunţat Departamentul de Stat.

Oficialii americani intenţionează să exprime preocupări privind acţiunile Administraţiei de la Beijing în Hong Kong şi Taiwan, precum şi asupra situaţiei etnicilor uiguri. De asemenea, ar urma să aibă loc discuţii despre acţiunile armatei chineze în Marea Chinei de Est şi la frontiera cu India.

"Vom transmite şi că Statele Unite vor lua măsuri în domeniul tehnologic pentru a ne asigura că tehnologiile noastre nu sunt utilizate în moduri care intră în contradicţie cu valorile noastre sau care sunt împotriva securităţii noastre", a subliniat Jake Sullivan.

Referindu-se la abordarea faţă de practicile comerciale şi faţă de ambiţiile tehnologice ale Chinei, Jake Sullivan a precizat: "Trebuie să colaborăm mai mult cu aliaţii şi partenerii noştri pentru a avea o abordare comună, înainte de a sesiza Guvernului chinez fiecare problemă".

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: sua china