x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Taxa GAFA: Trump acuză o ''prostie'' a lui Macron şi ameninţă cu taxarea substanţială a vinului franţuzesc

Taxa GAFA: Trump acuză o ''prostie'' a lui Macron şi ameninţă cu taxarea substanţială a vinului franţuzesc

26 Iul 2019   •   21:30
Taxa GAFA: Trump acuză o ''prostie'' a lui Macron şi ameninţă cu taxarea substanţială a vinului franţuzesc
Sursa foto: François Lacasse

Donald Trump a denunţat vineri o "prostie" a preşedintelui francez Emmanuel Macron, ameninţând să taxeze vinul franţuzesc drept represalii la impunerea unei taxe franceze asupra giganţilor americani din sectorul înaltelor tehnologii, aşa-numită taxă GAFA, relatează AFP.

"Franţa tocmai a impus o taxă digitală asupra marilor noastre companii tehnologice americane. Dacă cineva trebuie să le taxeze, ar trebui să fie ţara de origine, Statele Unite", a postat pe Twitter preşedintele american.

"Vom anunţa în curând o acţiune reciprocă substanţială după prostia lui Macron. Am spus mereu că vinul american este mai bun decât vinul franţuzesc", a adăugat el.

Principalul său consilier economic, Larry Kudlow, a estimat mai devreme că acesta taxă este "o foarte, foarte mare greşeală".

"Nu suntem mulţumiţi că Franţa a mers mai departe cu acest soi de impozit asupra sectorului digital", a declarat Kudlow pe canalul CNBC.

Taxa GAFA, acronim care desemnează giganţii industriei digitale Google, Amazon, Facebook şi Apple, creează o impozitare a marilor companii din sector nu numai pe profit, de multe ori declarat în ţări cu o fiscalitate foarte scăzută ca Irlanda, ci şi pe cifra de afaceri, aşteptând o armonizare a regulilor la nivelul OCDE.

În iunie, Donald Trump a lăsat deja să se înţeleagă că ar putea introduce taxe vamale suplimentare Franţei. El a argumentat atunci că trebuie să corecteze o concurenţă considerată "neloială".

"Franţa taxează mult vinul şi noi taxăm puţin vinul franţuzesc", a denunţat atunci preşedintele american într-un interviu.

Vinul franţuzesc este reputat ca fiind "foarte bun", a comentat atunci liderul de la Casa Albă, care nu consumă alcool. Viticultorii americani se plâng însă de faptul că el intră pe teritoriul SUA "pentru nimic".

"Nu este corect, vom face ceva pentru asta", a mai spus el atunci.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: taxa gafa trump Macron