x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe A făcut cancer curăţând deşeuri la WTC, a primit zero dolari compensaţii. Avocaţii lui au încasat 10.005 dolari

A făcut cancer curăţând deşeuri la WTC, a primit zero dolari compensaţii. Avocaţii lui au încasat 10.005 dolari

01 Aug 2011   •   11:28
A făcut cancer curăţând deşeuri la WTC, a primit zero dolari compensaţii. Avocaţii lui au încasat 10.005 dolari

Un barbat care a facut cancer la gat cat timp a lucrat la curatarea daramaturilor turnurilor gemene, prabusite in atentatele de la 11 septembrie 2001, a primit o suma compensatorie de zero dolari.

Edgar Galvis, de 51 de ani daduse in judecata compania Merrill Lynch, care il angajase sa lucreze in coditii toxice, la curatarea daramaturilor. Compania i-a facut o oferta de 10.005 de dolari pentru a renunta la proces, insa toti banii au fost opriti de avocatii barbatului, care i-au trimis un cec de zero dolari, insotit de o scrisoare cu mesajul: “Ne-a facut placere sa va reprezentam in acest caz'.

“Am atins pragul de jos. Aveam nevoie de cecul acesta si va inchipuiti ce-am simtit cand l-am deschis. Initial am crezut ca e o gluma', povesteste Galvis, care are datorii de 30.000 de dolari si este somer.

Galvis, un imigrant columbian, spune ca a lucrat cate 16 ore pe zi curatand deseurile de la World Trade Center. Ca masura de protectie impotriva prafului toxic a primit doar o masca de hartie pentru nas si gura, care oricum se dezintegra din cauza transpiratiei.

La patru ani dupa aceasta slujba, barbatul a fost vizitat la el acasa de un reprezentant al firmei de avocatura Worby, Groner, Edelman & Napoli Bern specializata in reprezentarea muncitorilor a caror sanatate a avut de suferit in timpul curatarii daramaturilor.

“Barbatul mi-a spus ca am toate sansele sa ma imbolnavesc si ca voi primi 60% din eventualele castiguri in urma procesului. Mi-a spus ca as putea primi milioane de dolari', a povestit Galvis.

In momentul in care s-a imbolnavit de rinosinuzita cronica, Galvis s-a decis sa apeleze la firma de avocatura. Anul trecut, in aprilie, a primit o oferta de 10.005 dolari pentru a renunta la proces. Avocatii i-au spus ca el ar urma sa primeasca in jur de 5.000 de dolari, dupa ce se vor deduce cheltuielile si onorariile, avertizandu-l ca, daca va merge inainte cu procesul si va pierde, risca sa plateasca 100.000 de dolari cheltuieli de judecata.

Galvis a decis sa renunte la proces si sa primeasca cei 5.000 de dolari care i se cuveneau, chiar daca intre timp facuse cancer la gat. Avea nevoie disperata de bani, fiind inglodat in datorii. Galvis isi vanduse deja masina si se imprumuta la rude pentru a-si plati chiria.

Pe langa cecul de zero dolari si scrisoarea de multumire, Galvis a primit si lista defalcata a distribuirii celor 10.005 dolari care i se oferisera pentru a renunta la proces. Astfel, onorariul firmei de avocatura era de 2.124 de dolari, 2.579 de dolari reprezentau cheltuielile de judecata, 352 de dolari reprezentau comisionul avocatului care l-a vizitat acasa si l-a recomandat mai departe firmei mama, iar 4.950 de dolari – cheltuieli nespecificate.

“Mi se pare ca se profita de nestiinta unor oameni ca mine', spune Galvis. Firma de avocatura Napoli Bern reprezinta aproape 10.000 de muncitori care au lucrat la curatarea deseurilor de la World Trade Center. Si alti clienti sunt nemultumiti, afirmand ca nu au primit decat 40% din sumele oferite pentru a renunta la proces.

×