x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Telefonul lui Trump e ascultat

Telefonul lui Trump e ascultat

de Şerban Mihăilă    |    26 Oct 2018   •   10:50
Telefonul lui Trump e ascultat
Sursa foto: Shealah Craighead/The White House

Președintele Donald Trump se încăpățânează să folosească telefonul mobil personal, în pofida repetatelor avertismente ale serviciilor sale secrete, care l-au atenționat că rușii și chinezii îi ascultă convorbirile zi și noapte. Oamenilor din preajma liderului american nu le mai rămâne decât să-și facă cruce și să se roage ca volubilul șef al Planetei să nu divulge la telefon informații clasificate.

Atunci când vorbește de pe Iphone-ul personal cu vechii lui prieteni, pentru o bârfă, o glumă sau pentru a primi o evaluare amicală asupra modului în care decurge președinția sa, Donald Trump este ascultat sistematic de spionii chinezi și ruși, care încearcă să folosească informațiile culese astfel pentru a influența politica SUA, au declarat, sub acoperirea anonimatului, foste și actuale oficialități americane, citate de „The New York Times”. Avertizat de nenumărate ori că telefoanele mobile nu sunt sigure, Trump refuză să renunțe la cele trei aparate Iphone, dintre care două oficiale, au dezvăluit aceleași surse, frustrate de ceea ce consideră a fi o abordare neglijentă a președintelui în privința „securității sale electronice” și, implicit, a securității naționale. În aceste condiții, serviciilor speciale americane nu le rămâne altceva de făcut decât să se roage ca volubilul lor șef să nu divulge la telefon informații clasificate. Pe de-o parte, consilierii lui Trump răsuflă ușurați deoarece știu că președintele nu examinează aproape niciodată în detaliu informațiile primite și nici nu cunoaște amănunte despre operațiunile militare sau sub acoperire. Pe de altă parte, indiscreția lui Trump este notorie. În 2017, în Biroul Oval, el a dezvăluit unei delegații din Rusia informații secrete oferite SUA de către Israel. În timpul campaniei prezidențiale, chiar Trump și-a acuzat cu vehemență rivala, Hillary Clinton, că a utilizat email-uri de pe un server nesecurizat, atunci când se afla în fruntea diplomației americane. Din cauza vulnerabilităților de securitate ale rețelelor mobile, lideri precum președinții Chinei și Rusiei evită utilizarea celularelor. De altfel, potrivit unor informații divulgate din interiorul administrației SUA, tocmai americanii au urmărit convorbirile cancelarului german, Angela Merkel.

China a întocmit o listă cu apropiații cu care vorbește Trump, sperând să-i folosească pentru a-l influența pe șeful Casei Albe

 

 

 

×
Subiecte în articol: donald trump