x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Temutele F-22 decolează în trombă spre Kim

Temutele F-22 decolează în trombă spre Kim

de Şerban Mihăilă    |    04 Dec 2017   •   12:50
Temutele F-22 decolează în trombă spre Kim
Sursa foto: SrA Christopher Ingersoll/1 CS/SCSV

După ce, săptămâna trecută, regimul de la Phenian a testat o rachetă intercontinentală capabilă să transporte un focos nuclear care poate lovi Statele Unite, armata americană a trimis în Coreea de Sud temutele sale avioane „invizibile” de luptă F-22 RAPTOR, considerate printre cele mai devastatoare aparate de zbor aflate sub comanda Casei Albe. America dă de înțeles că e gata de război.

 

Lansarea celei mai performante rachete intercontinentale testate până acum de Coreea de Nord a declanșat o mobilizare fără precedent la Pentagon, unde comandanții americani par să fi intrat pe ultima sută de metri a pregătirilor de război. Consilierul președintelui Trump pe probleme de securitate națională, Herbert Raymond McMaster, a recunoscut că SUA „se află în plină cursă” pentru contracararea amenințării nord-coreene, iar șansele izbucnirii unui război cresc pe zi ce trece, scrie BBC. „Nu mai avem la dispoziție mult timp”, a spus McMaster, vorbind despre replica pe care Casa Albă trebuie să o dea la acțiunile tot mai provocatoare ale dictatorului Kim Jong-un. De altfel, consideră o serie de experți militari, un nou test nuclear nord-coreean, cel de-al șaptelea, nu i-ar mai lăsa loc de întors președintelui Donald Trump, care, din rațiuni de credibilitate, ar fi obligat să apeleze la o soluție de forță. Cu toate acestea, McMaster nu a abandonat încă pista diplomatică și a oferit, din perspectiva sa, singurul mod eficient de a-l dezarma pe Kim Jong-un pe cale pașnică: un embargo total asupra petrolului, impus Coreei de Nord de către guvernul de la Beijing, care ar lăsa fără combustibil lansatoarele de rachete ale regimului de la Phenian. „Cerem Chinei să acționeze în interesul Chinei, așa cum ar fi cazul să o facă, și credem tot mai mult că este în interesul imediat al Chinei să facă mai mult (…) Rachetele nu pot fi lansate fără combustibil”, a spus consilierul lui Trump.

Forță devastatoare, gata de atac

Între timp, armata americană a trimis în Coreea de Sud temutele sale avioane „invizibile” de luptă F-22 RAPTOR, considerate printre cele mai devastatoare aparate de zbor aflate sub comanda Casei Albe. Șase dintre aceste cele mai sofisticate avioane americane care nu pot fi detectate de radarele și sistemele de apărare inamice vor participa în Coreea de Sud la o serie de exerciții militare comune ale aliaților SUA, chiar în coasta lui Kim Jong-un. Potrivit agenției oficiale sud-coreene de știri Yonhap,  SUA vor mai trimite în zonă avioane invizibile F-35A și F 35B, aparate de luptă F-16C, precum și un număr nespecificat de bombardiere B-1B. În total, 230 de avioane americane și sud-coreene participă la aceste exerciții periodice, care generează întotdeauna reacții virulente din partea Phenianului. De altfel, oficialitățile de la Moscova au acuzat deja SUA că, prin organizarea acestor exerciții, vor „să-l provoace” pe Kim Jong-un să pornească războiul. „Se creează impresia că totul a fost făcut deliberat pentru a-l determina pe Kim Jong-un să-și iasă din fire și să adopte o nouă acțiune nechibzuită”, a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, citat de publicația „Washington Examiner”.

 

Vremea răbdării strategice a trecut (…) Noua strategie a președintelui se va concentra pe protejarea teritoriului nostru”. Herbert Raymond McMaster

 

×