x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Tensiune fără precedent în Marea Mediterană. Turcia și Grecia, în prag de conflict

Tensiune fără precedent în Marea Mediterană. Turcia și Grecia, în prag de conflict

26 Aug 2020   •   22:53
Tensiune fără precedent în Marea Mediterană. Turcia și Grecia, în prag de conflict
Sursa foto: Hepta

Nave de luptă turce au efectuat, astăzi, exerciţii în estul Mării Mediterane, alături de un distrugător american, în contextul tensiunilor cu Grecia şi Republica Cipru, care, în același timp, derulează la rândul lor manevre militare împreună cu Franţa şi Italia, a anunțat publicația franceză „Le Monde”.

Ankara a anunțat, miercuri după-amiază, că navele sale au efectuat exerciţii cu un distrugător din SUA. Turcii nu au oferit detalii despre aceste manevre navale, care intervin în contextul tensiunilor din estul Mării Mediterane, provocate de operațiunile Turciei de explorare a zăcămintelor de petrol şi gaz.

Concomitent, Franţa şi Italia au mobilizat forțe în estul Mării Mediterane pentru exerciţii comune cu Grecia şi Republica Cipru. „Grecia, Republica Cipru, Franţa şi Italia au convenit să instituie o prezenţă militară comună în estul Mării Mediterane în cadrul unei iniţiative tripartite de cooperare”, a anunțat, miercuri, Ministerul grec al Apărării.

Șeful diplomației germane, Heiko Maas, avertizase, marţi, că „orice scânteie” riscă să genereze „un dezastru” în estul Mării Mediterane. „Actuala situaţie din estul Mării Mediterane reprezintă un joc cu focul, iar orice scânteie, oricât de mică, poate conduce la un dezastru. Nu vrea nimeni acest lucru, cu atât mai puţin o confruntare militară între parteneri NATO şi vecini”, a spus Maas, după o întâlnire cu omologul său elen, Nikos Dendias.

Turcia a iniţiat recent operațiuni de explorare petrolieră, în estul Mării Mediterane, spre nemulţumirea Greciei şi a Republicii Cipru.

×
Subiecte în articol: conflict in estul marii mediterane