x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Tensiune maximă: Cercetătoare chineză care se ascundea într-un consulat, arestată în SUA!

Tensiune maximă: Cercetătoare chineză care se ascundea într-un consulat, arestată în SUA!

24 Iul 2020   •   22:26
Tensiune maximă: Cercetătoare chineză care se ascundea într-un consulat, arestată în SUA!

O cercetătoare din cadrul Armatei chineze care se ascundea într-un consulat al Chinei din SUA a fost arestată de autorităţile americane, în contextul deteriorării relaţiilor bilaterale, iar, într-un caz separat, un bărbat din Singapore a recunoscut că spiona pentru China.

Juan Tang, o membră a Armatei chineze care lucra ca cercetătoare la Universitatea din California, este acuzată că a făcut declaraţii false în procedura de obţinere a vizei pentru accesul în SUA. Femeia, membră a Forţelor Aeriene chineze, a fost arestată la ieşirea din Consulatul Chinei din San Francisco, informează cotidianul Financial Times.

Departamentul american al Justiţiei a comunicat că suspecta a încercat să se ascundă în sediul reprezentanţei diplomatice. Circumstanţele arestării nu au fost dezvăluite. Juan Tang este unul dintre cei patru membri ai Armatei chineze

reţinuţi recent pentru fraude privind obţinerea vizelor. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, riscă pedepse de până la zece ani de închisoare şi amenzi de 250.000 de dolari.

Într-un caz separat, un bărbat din Singapore a recunoscut, într-o instanţă judiciară federală din Washington, că efectua activităţi de spionaj în favoarea Chinei. Dickson Yeo a admis că lucra pentru serviciile secrete chineze în scopul recrutării unor militari şi funcţionari guvernamentali americani care au acces la date sensibile. Suspectul a activat în SUA în perioada 2015-2019, printr-o firmă fictivă de recrutare de personal, înainte de a fi arestat.

Informaţiile despre cele două cazuri intervin în contextul deteriorării relaţiilor dintre Washington şi Beijing. Administraţia Donald Trump a ordonat, miercuri, închiderea urgentă a Consulatului Chinei din oraşul american Houston. Un oficial din cadrul Departamentului de Stat a afirmat, potrivit agenţiei Reuters, că din acest Consulat se derulau activităţi de spionaj, inclusiv în efortul de aflare a unor informaţii despre proiectele de cercetare pentru dezvoltarea unui vaccin anticoronavirus. Ministerul chinez de Externe a catalogat acuzaţiile drept "calomnii maliţioase". În replică, Administraţia Chinei a închis Consulatul SUA din Chengdu.

Relaţiile dintre SUA şi China sunt tensionate din cauza activităţilor comerciale, a pandemiei de coronavirus şi a crizei din Hong Kong.

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: relatia china-sua