x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Tensiuni diplomatice fără precedent: Erdogan îl avertizează pe Macron

Tensiuni diplomatice fără precedent: Erdogan îl avertizează pe Macron

13 Sep 2020   •   19:00
Tensiuni diplomatice fără precedent: Erdogan îl avertizează pe Macron

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, l-a avertizat pe omologul său francez, Emmanuel Macron, „să nu caute ceartă cu Turcia”, relatează AFP. Între timp, tensiunea dintre cele două părți atinge cote maxime, pe tema situaţiei din Marea Mediterană.

„Nu căutaţi ceartă cu poporul turc, nu căutaţi ceartă cu Turcia”, a declarat Erdogan într-un discurs televizat, referindu-se la criticile virulente formulate de Macron la adresa Ankarei, în legătură cu conflictul dintre Turcia şi Grecia pe tema prospectării petrolului din Mediterana.

Emmanuel Macron şi şase omologi ai săi din sudul UE au cerut Turciei să înceteze politica sa de „confruntare” în zonă şi au ameninţat cu sancţiuni europene, dacă Ankara continuă să conteste drepturile Greciei şi Ciprului de explorare a gazelor în zonă.

Macron a apreciat de asemenea că guvernul turc „are astăzi un comportament inacceptabil” şi trebuie „să-şi clarifice intenţiile”.

Erdogan a cerut sâmbătă Greciei „să stea departe” de acţiunile „greşite”, susţinute de ţări precum Franţa, în estul Mediteranei. Franţa şi-a intensificat prezenţa militară în regiune, luna trecută.

„Dle Macron, nu aţi încetat să aveţi probleme cu mine!”, i-a transmis preşedintele turc, atacându-l pentru prima dată direct şi spunându-i după nume omologului său francez. Erdogan l-a acuzat pe șeful statului francez de „lipsă de cunoştinţe istorice” şi a spus că Franţa „nu poate să dea lecţii de umanitate” Turciei, din cauza trecutului său colonial în Algeria şi a rolului său în genocidul din 1994 în Rwanda.

×
Subiecte în articol: Recep Tayyip Erdogan