x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Tensiuni fără precedent: SUA trimit portavioane în Marea Chinei de Sud!

Tensiuni fără precedent: SUA trimit portavioane în Marea Chinei de Sud!

17 Iul 2020   •   20:28
Tensiuni fără precedent: SUA trimit portavioane în Marea Chinei de Sud!

Două portavioane americane au revenit vineri în Marea Chinei de Sud, anunţă Forţele Navale din SUA, în contextul în care Administraţia Trump şi China se acuză reciproc de amplificarea tensiunilor în această zonă, informează agenţia de presă Reuters.

Portavioanele USS Nimitz şi USS Ronald Reagan au efectuat exerciţii militare în zone disputate din Marea Chinei de Sud, în intervalul 4-6 iulie, iar vineri au revenit în această regiune, au comunicat Forţele Navale americane.

"Portavioanele USS Nimitz şi USS Ronald Reagan, alături de grupurile navale aferente efectuează misiuni în Marea Chinei de Sud, oriunde legislaţia internaţională permite acest lucru, pentru consolidarea angajamentului nostru în sensul unei regiuni Indo-Pacifice libere şi deschise, a unei ordini internaţionale bazate pe reguli şi în favoarea aliaţilor şi partenerilor din regiune", a declarat contraamiralul Jim Kirk, comandantul portavionului USS Nimitz.

China tocmai a efectuat exerciţii militare în Marea Chinei de Sud, atrăgând critici vehemente din partea Vietnamului şi statului Filipine.

Relaţiile dintre SUA şi China sunt tensionate din cauza războiului comercial biateral, a pandemiei de coronavirus şi a crizei din Hong Kong.

Prezenţa portavioanelor în Marea Chinei de Sud nu este o reacţie la evenimente politice, susţin Forţele Navale americane.

China revendică 90% din zona Mării Chinei de Sud, dar poziţia Beijingului este contestată de Brunei, Malaysia, Filipine, Taiwan şi Vietnam.

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: marea chinei de sud