x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Tensiunile între sârbi şi kosovari se amplifică, un post de frontieră a fost incendiat. Declaraţii belicoase ale guvernului din Priştina.

Tensiunile între sârbi şi kosovari se amplifică, un post de frontieră a fost incendiat. Declaraţii belicoase ale guvernului din Priştina.

28 Iul 2011   •   07:13

Tensiunile dintre Belgrad si Pristina pe tema nordului Kosovo s-au intensificat miercuri seara, odata cu incendierea unuia dintre posturile de frontiera aflate in centrul disputei cu Serbia, relateaza AFP., citata de Mediafax.

O suta de tineri au incendiat in cursul serii postul de frontiera de la Jarinje, in nordul Kosovo, aflat la granita cu Serbia.

Televiziunea nationala sarba RTS a difuzat imagini cu tineri mascati, foarte probabil sarbi, care lansau cocteiluri Molotov asupra postului de frontiera, folosind si un buldozer pentru a-l distruge.

Politistii si vamesii sarbi prezenti la fata locului s-au refugiat de partea sarba a frontierei in cursul atacului, a declarat un martor.

Forta NATO in Kosovo (KFOR) a informat intr-un comunicat ca militarii sai au fost vizati de tiruri de arma, in apropiere de Jarinje, si a precizat ca isi va consolida prezenta in sector pentru a preveni noi incidente.

Noile tensiuni au fost declansate de autoritatile de la Pristina, care au mobilizat luni seara unitati de politie la posturile de frontiera Jarinje si Brnjak, pentru a-si impune embargoul asupra produselor sarbesti, impus la 20 iulie ca raspuns la restrictiile instituite de Belgrad asupra produselor kosovare, in 2008. Este prima data de la proclamarea independentei in 2008, cand Pristina incearca sa-si impuna suveranitatea in nordul Kosovo.

Faptul a generat furia sarbilor, care reprezinta majoritatea populatiei in regiune (nordul Kosovo) si nu recunosc autoritatile kosovare.

Serbia, care nu recunoaste republica autoproclamata Kosovo, considerand-o, in continuare, provincia sa meridionala, refuza orice import de produse kosovare insotite de indicatii care mentioneaza un Kosovo independent.

Presedintele sarb, Boris Tadici, a lansat miercuri seara un apel la calm, distantandu-se de cei care au distrus postul de la Jarinje.

De partea sa, premierul kosovar, Hashim Thaci, a atacat Belgradul intr-o conferinta de presa. 'Aceste acte de violenta au fost ordonate, coordonate si gestionate de cele mai inalte structuri politice ale Guvernului' sarb, a acuzat el, anuntand ca Pristina 'va restaura ordinea si statul de drept' in nordul Kosovo.

×