x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Teroare pe aeroportul Do­mo­­de­dovo din Moscova

Teroare pe aeroportul Do­mo­­de­dovo din Moscova

de Anca Aldea    |    24 Ian 2011   •   16:27
Teroare pe aeroportul Do­mo­­de­dovo din Moscova
Sursa foto: /AFP Photo

Video - Explozia din aeroportul Domodedovo surprinsă de camerele de supraveghere

UPDATE: Opt străini, între care cinci europeni, figurează între cele 35 de persoane ucise luni, în atentatul de pe aeroportul Moscova-Domodedovo, potrivit unei liste preliminare, publicate marţi de Ministerul rus pentru Situaţii de Urgenţă, relatează AFP. Europenii sunt doi britanici, născuţi în 1971 şi, respectiv, 1972, un german, născut în 1976, un bulgar, în vârstă de 40-45 de ani, şi o ucraineană, născută în 1981. Ceilalţi trei sunt originari din Asia Centrală, şi anume un uzbec, născut în 1965, un tadjic, născut în 1963, şi un kîrgîz, născut în 1987.

La ora locală 16:30, o deflagraţie pu­ternică a zguduit terminalul de sosiri internaţionale al Aeroportului Do­mo­­de­dovo de lângă Moscova, unde se aflau, la acel moment, între 7.000 şi 10.000 de persoane. Cel puţin 35 de oameni şi-au pierdut viaţa şi168 au fost răniţi atât ruşi cât şi alte naţiona­lităţi, anunţă presa israeliană, precizând că în deflagraţie au fost folosite 5-7 kilograme de trinitotoluen (TNT), un compus chimic folosit inclusiv ca material exploziv. Anchetatorii spun că aproximativ aceeaşi cantitate de TNT a fost folosită în atacul din martie 2010, când două femei s-au aruncat în aer în două staţii de metrou din Moscova, ucigând 39 de persoane.

Poliţia a reţinut, în atacul de luni, trei persoane şi a anunţat că alţi trei suspecţi, toţi bărbaţi, au fost daţi în urmărire. Potrivit RIA Novosti, a existat cel puţin un atentator, posibil militant din Caucazul de Nord. Aseară, poliţia a anunţat că ar fi găsit capul sinucigaşului. Potrivit des­cri­e­rii, citate de Interfax, presupusul atacator „are figură de arab şi avea 30-35 de ani”, iar în momentul exploziei se afla în zona aeroportului în care sunt întâmpinaţi călătorii zborurilor internaţionale, o zonă, de altfel, accesibilă oricui. Gestul acestui kamikaze a creat şoc şi groază, martorii afir­mând că numeroşi călători plângeau şi alergau, confuzi, în toate direcţiile, în timp ce, în jurul lor, zăceau multe cadavre desfigurate. Tatiana Papova, care se afla pe aeroport la ora deflagraţiei, a declarat, pentru postul de televiziune RT, că autorităţile au spart un zid din cărămidă pentru a le oferi oamenilor o cale de acces spre zone mai sigure.

Austriacul Jo­hann Hammerer a povestit unui co­res­­pondent BBC că răniţii au aşteptat sosirea medicilor „atârnaţi pe ba­ga­je”. Mark Green, care călătoreşte re­gulat la Moscova, a catalogat ex­plo­zia drept „formidabilă”. El a de­cla­rat pentru BBC că explozia „ne-a re­ver­berat în corp”, a urmat „o pauză de 30 de secunde, înainte ca oamenii să înceapă să iasă în fugă din terminal, unii erau răniţi, alţii erau aco­pe­riţi cu sânge sau cu un fel de praf negru. Forţele de securitate încercau să calmeze oamenii şi să separe ră­ni­ţii”. Un alt martor a declarat pentru un post de radio local, citat de BBC, că a văzut un poliţist acoperit cu sân­ge şi bucăţi de carne, care striga «Am su­pravieţuit!», «Am supravieţuit!»„. Ar­tiom Jilenkov afirmă că a văzut mai multe fragmente umane pro­ve­nind de la câţiva taximetrişti care se aflau în parcarea de lângă terminalul Sosiri Internaţionale.

„Măsurile de securitate vor fi în­tă­rite în toate zonele de transport cu trafic intens. Plângem victimele ata­cu­lui terorist. Organizatorii atentatu­lui vor fi urmăriţi şi pedepsiţi”, a pro­mis preşedintele rus, Dmitri Med­ve­dev, într-un mesaj postat luni pe Twitter. Reacţiile din afara Rusiei nu s-au lăsat aşteptate, preşedintele ame­ri­can, Barack Obama, şi ministrul britanic de Externe, William Hague, fiind printre primii care şi-au exprimat condoleanţe. Hague i-a îndemnat pe britanici să nu se grăbească să călătorească la Moscova, deoarece, potrivit „tiparului” atacurilor teroris­te cecene, atentatul produs luni ar pu­tea continua cu noi lovituri. De altfel, imediat după deflagraţia de luni, autorităţile ruse au început „să sco­tocească” alte zone aglomerate din Moscova şi împrejurimi pentru a căuta eventuale materiale explozive.

 Nu există victime cetăţeni români
În atacul sinucigaş de luni şi-au pierdut viaţa şi au fost răniţi mai mulţi străini, inclusiv din Marea Britanie, Franţa, Italia, Slovacia etc., informează presa europeană. Potrivit Ministerului român de Externe, până aseară, la ora închiderii ediţiei, printre victime nu se afla nici un cetăţean român. MAE precizează totodată că Ambasada României la Moscova se află în contact permanent cu autorităţile locale. Moscova a fost, în ultimii ani, scena unor atacuri care au şocat lumea. În martie 2010, două staţii de metrou din Capitala rusă au fost aruncate în aer de două femei-kamikaze, originare din Daghestan.
În 2004, două avioane de pasageri care au plecat de pe aeroportul Domodedovo au explodat în aer, omorând 90 de oameni. Potrivit anchetatorilor, la bordul avioanelor se afla câte o femeie kamikaze, originară din Cecenia. După acest atentat, măsurile de securitate de la Domodedovo, unul dintre cele mai tranzitate aeroporturi din Federaţia Rusă (22,25 de milioane de pasageri pe an), au fost întărite, dar se pare că nu suficient, comentează postul de televiziune rus de limbă engleză RT.

Imagini de pe aeroportul Domodedovo din Moscova imediat după explozie

×