x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Testul de sarcină, obligatoriu pentru zborul spre SUA

Testul de sarcină, obligatoriu pentru zborul spre SUA

de Şerban Mihăilă    |    14 Ian 2020   •   10:30
Testul de sarcină, obligatoriu pentru zborul spre SUA

O companie aeriană din Hong Kong a cerut unei femei cu cetățenie japoneză să facă un test de sarcină, înainte de a-i permite îmbarcarea spre o insulă americană din Oceanul Pacific. Insula a devenit o destinație frecventată de femeile care intenționează să nască pe teritoriul Statelor Unite pentru a-și face copiii eligibili pentru cetățenia americană. Cazul a declanșat dezbateri aprinse asupra unei astfel de măsuri, ce poate crea un precedent periculos.

 

Midori Nishida, o japoneză în vârstă de 25 de ani, începuse formalitățile de îmbarcare pentru un zbor din Hong Kong spre insula americană Saipan, din Oceanul Pacific, unde trăiesc părinții ei, când personalul companiei aeriene i-a cerut să facă un test de sarcină, scrie „The Wall Street Journal”. Ea a fost escortată la o toaletă publică, unde a primit testul respectiv. Această măsură extremă, total neobișnuită, este reacția uneia dintre liniile aeriene care operează în Saipan, „Hong Kong Express Airways”, la solicitările intense și repetate ale autorităților insulei în vederea înăspririi verificării pasagerilor ce sosesc în Comunitatea Insulelor Mariane de Nord. Saipan, cea mai mare dintre insulele ce fac parte din această comunitate, a devenit în ultimul timp o destinație frecventată de femeile care intenționează să nască pe teritoriul SUA pentru a-și face copiii eligibili pentru cetățenia americană. În 2018, în Marianele de Nord au născut mai multe turiste decât rezidente, precizează „The Wall Street Journal”. Spre exemplu, în anul respectiv, 575 de turiste chineze au născut pe acest teritoriul, față de numai 12, în 2009. Cetățenele străine gravide nu au interdicție să pătrundă în SUA și nici să nască pe teritoriul american. Autoritățile responsabile cu imigrația pot interzice însă accesul în țară al persoanelor care mint în legătură cu scopul călătoriei lor, precum și al celor ce sosesc în SUA pentru o anumită procedură medicală, cum ar fi nașterea, dar nu pot să demonstreze că dispun de fonduri suficiente pentru a achita costurile respective. În aceste cazuri, companiile aeriene sunt obligate să-i ducă înapoi pe pasagerii cărora le este refuzat accesul în SUA, măsură adoptată pentru a determina liniile de zbor să efectueze verificări amănunțite pentru a fi sigure că pasagerii lor îndeplinesc condițiile impuse de autoritățile americane pentru intrarea în țară.

Procedură umilitoare

Pe aeroportul din Hong Kong, Midori Nishida a trecut în chestionarul pe care l-a completat faptul că nu este însărcinată. Acest lucru nu i-a mulțumit însă pe cei de la liniile aeriene, care i-au cerut pasagerei să fie testată medical pentru a se constata dacă este aptă de zbor, inclusiv prin efectuarea testului de sarcină. În documentul de îmbarcare se stipulează că vor fi testate persoanele ale căror dimensiune sau formă a corpului sugerează prezența unei femei gravide. „A fost extrem de umilitor și de frustrant”, a declarat japoneza, citată de „The Wall Street Journal”, imediat după ce a primit rezultatul negativ al testului și a fost lăsată să se îmbarce. 

 

Ca răspuns la preocupările autorităților din Saipan, am luat măsuri pentru zborurile cu această destinație (…), asigurându-ne astfel că legile imigrației din SUA nu sunt subminate.”

Compania „Hong Kong Express Airways”

×