x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Tomas Tranströmer, scriitorul care a spus că România are cea mai rea situaţie din lume, recompensat cu premiul Nobel pentru Literatură

Tomas Tranströmer, scriitorul care a spus că România are cea mai rea situaţie din lume, recompensat cu premiul Nobel pentru Literatură

06 Oct 2011   •   11:22
Tomas Tranströmer, scriitorul care a spus că România are cea mai rea situaţie din lume, recompensat cu premiul Nobel pentru Literatură

Scriitorul suedez Tomas Tranströmer a primit, astazi, premiul Nobel pentru Literatura pe 2011, informeaza nobelprize.org. "Prin imaginile sale condensate si translucide, ne-a oferit o perspectiva proaspata asupra realitatii", se precizeaza in comunicatul comitetului Nobel.

Suedezul Tomas Tranströmer, in varsta de 80 de ani, este cel mai cunoscut dintre poetii scandinavi in viata, cu o opera literara in care a explorat in mod frecvent relatia dintre intimitatea oamenilor si lumea care ne inconjoara. In 2010, premiul Nobel pentru literatura a fost atribuit scriitorului peruan Mario Vargas Llosa.

Psiholog, Tomas Tranströmer sugereaza in operele sale faptul ca examinarea poetica a naturii permite plonjarea in profunzimile identitatii umane si ale dimensiunii spirituale ale acesteia.

Poetul suedez a vizitat Romania in 2003, cu ocazia lansarii volumului de poeme "Pagini din cartea noptii" (trad. Dan Shafran, Editura Polirom), la Bucuresti. In 2005, i-a aparut in limba romana un al doilea volum, "Taina cea mare" (trad. Dan Shafran, Editura Polirom).

Autorul a vorbit despre Romania, intr-un interviu care a fost publicat in 1990, in Painted Bridge Quarterly, o publicatie literara din Philadelphia. Intrebat daca este la curent cu evolutia tarilor Europei de Est, care beneficiaza de libertatea oferita de Glasnost, Tomas Tranströmer a spus atunci ca Romania are "cea mai rea situatie din lume", deoarece se misca in alta directie decat restul.


×