x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Tribunal din Japonia: Nerecunoașterea căsătoriei între persoane de același sex este neconstituțională

Tribunal din Japonia: Nerecunoașterea căsătoriei între persoane de același sex este neconstituțională

17 Mar 2021   •   11:42
Tribunal din Japonia: Nerecunoașterea căsătoriei între persoane de același sex este neconstituțională
Sursa foto: Hepta

Un tribunal districtual din Japinia a decis, miercuri, că nerecunoașterea căsătoriei între persoane de același sex este neconstituțională, relatează Reuters.

Decizia reprezintă o premieră în această țară, singura din G7 parteneriatul între persoane de același sex nu este pe deplin recunoscut.

Tribunalul de primă instanţă din Sapporo a stabilit că nerecunoașterea mariajul gay este contrar articolului 14 din Constituţia niponă, care stipulează că „toţi cetăţenii sunt egali în faţa legii".

Decizia este prima luată într-o serie de acţiuni în justiţie împotriva statului japonez lansate de mai multe cupluri homosexuale în 2019 pentru a obţine recunoaşterea legală a uniunii lor.

Pe de altă parte, judecătorii au respins solicitarea de daune-interese a celor șade reclamanți care cereu fiecare un milion de yeni din partea statului.

În Japonia, un partener dintr-un cuplu gay nu poate moșteni bunurile celuilalt și nu poate avea drepturi părintești asupra copiilor acestuia.

În afară de Japonia, în G7 doar Italia nu a autorizat căsătoriile homosexuale, dar şi aici uniunile civile de acest tip sunt autorizate din 2016. 

×