x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Trump cere Congresului să modifice proiectul de lege „risipitor” de sprijin împotriva coronacrizei

Trump cere Congresului să modifice proiectul de lege „risipitor” de sprijin împotriva coronacrizei

23 Dec 2020   •   09:30
Trump cere Congresului să modifice proiectul de lege „risipitor” de sprijin împotriva coronacrizei

Președintele american Donald Trump a cerut Congresului să modifice un proiect de lege de sprijin împotriva efectelor coronavirusului în valoare de 900 de miliarde de dolari, sugerînd triplarea plăților către cetățeni, relatează BBC.

Într-un mesaj video postat pe Twitter, Trump a spus că pachetul „este o rușine”, plin de articole „risipitoare”. "Se numește proiectul de lege de ajutor Covid, dar nu are aproape nimic de-a face cu Covid", a spus el.

Proiectul include plăți unice de 600 de dolari către majoritatea americanilor, dar Trump a spus că valoarea ar trebui să fie de 2.000 de dolari.

Președintele republican, care renunță la funcție pe 20 ianuarie, era așteptat să semneze legea după trecerea sa prin Congres luni seara.

Însă în mesajul de marți seară de la Casa Albă, Trump a invocat cheltuielile pentru alte țări care apar în document, susținând că acești bani ar trebui să meargă la americani. „Acest proiect de lege conține 85,5 milioane de dolari pentru asistența Cambodgiei, 134 de milioane de dolari Birmaniei, 1,3 miliarde de dolari pentru Egipt și armata egipteană, care vor cumpăra aproape exclusiv echipamente militare rusești, 25 de milioane pentru democrație și programe de gen în Pakistan, 505 milioane de dolari către Belize, Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Honduras, Nicaragua și Panama", a spus Trump.

Președintele s-a întrebat de ce Centrul Kennedy, un complex artistic din Washington ar trebui să primească 40 de milioane de dolari când nu este deschis și de ce mai mult de 1 miliard de dolari au fost alocați muzeelor ​​și galeriilor din capitală.

Trump a concluzionat: "Congresul a găsit o grămadă de bani pentru țări străine, lobbyiști și interese speciale, în timp ce a trimis minimul necesar poporului american care are nevoie de el. Nu a fost vina lor. A fost vina Chinei. Cer Congresului să modifice acest proiect de lege și să mărească suma ridicolă de 600 de dolari la 2.000 de dolari sau 4.000 de dolari pentru un cuplu. De asemenea, cer Congresului să scape imediat de articolele risipitoare și inutile din lege și să-mi trimită un proiect adecvat, sau altfel următoarea administrație va trebui să livreze pachetul de ajutor Covid”.

Dacă președintele își folosește dreptul de veto, guvernul SUA ar putea intra în shut down din 29 decembrie, deoarece pachetul era însoțit de p măsură în valoare de 1.400 de miliarde de dolari pentru finanțarea agențiilor federale în următoarele nouă luni.

Republicanii și democrații au negociat pachetul financiar din iulie, în timp ce Trump a rămas în mare parte a timpului în expectativă.

Luni după-amiază, liderii congresului au prezentat pachetul legislativ de 5.593 de pagini și l-au votat câteva ore mai târziu. Mai mulți parlamentari au protestat că nu li s-a oferit ocazia să citească conținutul. Cu toate acestea, proiectul de lege a trecut prin Camera Reprezentanților până la 359-53 și Senat cu 92-6.

Dar, după ce au analizat proiectul, jurnaliștii și criticii au evidențiat un șir de presupuse cadouri pentru lobbyiști. Washington Post, de exemplu, raportează că pachetul conține scăderi de impozite de 110 miliarde de dolari pentru sectoare precum industria alcoolului și sporturi cu motor.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: donald trump coronacriza