x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Trump îl acuză pe fostul său avocat de "sperjur", invocând o carte niciodată publicată

Trump îl acuză pe fostul său avocat de "sperjur", invocând o carte niciodată publicată

01 Mar 2019   •   19:28
Trump îl acuză pe fostul său avocat de "sperjur", invocând o carte niciodată publicată

"Sperjur la o scară fără precedent". Donald Trump l-a acuzat vineri pe fostul său avocat că a minţit în faţa Congresului, invocând un proiect de carte niciodată materializat despre preşedintele american pe care Michael Cohen l-ar fi propus la începutul lui 2018, relatează AFP.

Cohen a confirmat, în timpul audierii sale spectaculoase din Camera Reprezentanţilor de miercuri, că a încercat să vândă o carte, intitulată "Trump Revolution: From the Tower to the White House, Understanding Donald J. Trump", fără a preciza la ce dată.

Cartea nu a fost niciodată publicată. Site-ul de informaţii Daily Beast, care a relatat despre acest proiect în mai anul trecut, a precizat că editura conservatoare care se prefigura, Center Street, s-a retras după percheziţionarea birourilor şi a domiciliului lui Michael Cohen de către FBI în luna aprilie.

La momentul respectiv, la începutul lui 2018, când Michael Cohen ar fi propus manuscrisul, el era încă apropiat de Donald Trump. El se poziţiona ca un expert în preşedinţia sa şi cartea avea toate şansele să fie una flatantă pentru locatarul de la Casa Albă.

Donald Trump a insinuat vineri, într-o serie de tweet-uri, că a văzut cel puţin o parte din manuscris - trimis potrivit lui "cu puţin timp în urmă" editorilor - calificându-l drept o "scrisoare de dragoste către Trump".

"Congresul trebuie să ceară transcrierea noii cărţi a lui Michael Cohen. Capetele vi se vor întoarce când veţi vedea minciunile, falsităţile şi contradicţiile cu mărturia sa de joi. Ca şi cum ar fi vorba despre o cu totul altă persoană. Este complet discreditat!", a postat Trump.

Fiul cel mare al preşedintelui, Donald Junior, a întărit acest punct de vedere, subliniind într-un tweet că Michael Cohen "a propus o carte în care afirmă că Trump nu este un mincinos", elogiindu-l pe tatăl său şi acuzându-l pe fostul său avocat că s-a răzgândit după ce a fost "prelucrat" de democraţi.

Întrebat de mai mulţi deputaţi republicani, Michael Cohen, care urmează să înceapă să execute o pedeapsă de trei ani de închisoare pe 6 mai, a dat totuşi asigurări miercuri că nu are niciun nou proiect de carte "în curs în prezent".

El a confirmat totuşi că a fost abordat "de multă lume", inclusiv de oameni din cinema şi televiziune.

Iar atunci când o deputată republicană l-a întrebat pe fostul avocat, acum fără nicio sursă de venit, dacă intenţionează să scrie o carte, el a răspuns simplu: "Da".

Aceasta nu ar fi o premieră, notează AFP. John Dean, fost avocat al lui Richard Nixon care a depus mărturie împotriva lui în dosarul Watergate, a scris după aceea mai multe cărţi.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: trump sperjur michael cohen