x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Trump îngenunchează democrația americană 

Trump îngenunchează democrația americană 

de Şerban Mihăilă    |    08 Ian 2021   •   09:03
Trump îngenunchează democrația americană 
Sursa foto: Agerpres

Congresmeni ascunși sub mese sau ghemuiți în spații izolate, rugându-se cu măștile de gaze pe față, și susținători violenți ai președintelui Trump scotocind clădirea Congresului după „aleșii poporului” pentru a le cere socoteală au devenit imaginile care pun sub semnul întrebării sistemul democratic american. Discursul inconștient al unui președinte agățat de putere, care și-a instigat în ultimele luni simpatizanții la violență, a răbufnit până la urmă pe culoarele Capitoliului, zguduind din temelie simbolul democrației planetare. 

„Unde sunt?”, urlau primii susținători ai președintelui în exercițiu care au dat buzna, miercuri, pe holurile Congresului în căutarea congresmanilor, care ar fi trebuit să ratifice victoria obținută de Joe Biden cu două luni în urmă. Mulțimea dezlănțuită, care trântea ușile și spărgea geamurile din Capitoliu, flutura steaguri cu Trump și încerca să dea de urma parlamentarilor, relatează AP, care a transmis de la fața locului. La scurt timp după intrarea în forță în clădirea Congresului, pe măsură ce holurile, sălile și birourile templului democrației americane erau invadate rând pe rând, protestatarii au început să-și bată joc de însemnele liderilor din Capitoliu, pozându-se sfidător, tolăniți în scaunele acestora, cu picioarele cățărate pe mesele lor de lucru. „Spațiile sfinte ale democrației americane cădeau, unul după altul, pe măsură ce protestatarii ocupau Congresul (...) Ascunși sub mese și în locuri strâmte, unde rosteau rugăciuni, congresmenii asistau pe viu la efectele diviziunii violente din țară!”, relata AP. Au urmat împușcăturile, soldate cu moartea unei susținătoare a lui Trump, veterană din forțele aeriene americane, și un nor de gaz lacrimogen care a invadat holurile clădirii. Alte trei persoane au decedat ulterior în timpul asaltului asupra Capitoliului, „în urma unor urgențe medicale”, conform relatărilor AP. Aproximativ 60 de protestatari aveau să fie arestați. 

 

Circul electoral a devenit anarhie

 

Asaltul asupra Congresului a urmat celor două luni în care Trump nu și-a recunoscut înfrângerea în fața lui Biden, instigându-și în permanență susținătorii cu așa-zisele fraude electorale ce i-ar fi „furat” victoria în alegeri. Concomitent, armata sa de avocați a pierdut toate acțiunile deschise în instanțele americane pe tema presupuselor fraude. Teoriile conspirației, promovate cu insistență de Trump, începuseră însă încă din timpul campaniei electorale, când președintele în exercițiu avertizase, cu subiect și predicat, că nu va asista cu resemnare la un eventual eșec în alegeri. Miercuri dimineață, într-o ultimă încercare de a se agăța de putere, înaintea validării lui Biden de către Congres, Trump a ieșit din nou în fața susținătorilor săi. Potrivit AP, el a recurs la „o retorică incendiară” pentru a-și mobiliza simpatizanții, promițându-le să meargă alături de ei la Capitoliu pentru a răsturna rezultatul alegerilor. „Dacă nu luptați din răsputeri nu veți mai avea o țară (...) Cei slabi să iasă afară! Este momentul celor puternici!”, a tunat Trump, citat de AP. Trump nu a mai ajuns la Capitoliu, dar și-a instigat susținătorii să o facă, remarcă agenția de presă.

Lovitură de stat?

 

Ceea ce s-a întâmplat miercuri nu a fost altceva decât o încercare de lovitură de stat, a spus Diana DeGette, membră a Camerei Reprezentanților, din Colorado, citată de AP. „Astăzi, Congresul SUA, cel mai mare simbol de autoguvernare al lumii, a fost devastat, în timp ce liderul lumii libere s-a ascuns după tastatura sa!”, a declarat și senatorul Ben Sasse, unul dintre liderii republicani care i-au cerut lui Trump de mai multă vreme să renunțe la instigarea maselor și să accepte înfrângerea. „Minciunile au consecințe. Violența este rezultatul urât și inevitabil al dependenței președintelui față de permanenta sa preocupare pentru alimentarea divizărilor” în societatea americană, a adăugat el. 

 

Democrația SUA, contestată în premieră

 

În premieră, după asaltul asupra Congresului SUA, mersul democrației americane este privit cu îngrijorare de către alte state aliate, inclusiv de către regimuri dictatoriale, cum ar fi cel de la Ankara. Premierul britanic, Boris Johnson, a calificat drept „scandaloase” imaginile de miercuri, din Washington DC, iar ministrul său de Interne, Priti Patel, a declarat că retorica lui Trump de a pune sub semnul întrebării înfrângerea în alegerile prezidenţiale din SUA a condus în mod direct la violenţa „teribilă” de la Capitoliu. Anterior, Johnson şi miniştrii britanici au evitat constant să îl critice pe preşedintele SUA. La rândul său, cancelarul german, Angela Merkel, şi-a exprimat ieri „tristeţea” şi „furia”, după luarea cu asalt a sediului Congresului din Washington și îl consideră pe Trump vinovat de toate aceste violențe, deoarece a refuzat să-și recunoască înfrângerea. Merkel a mai spus că imaginile au neliniștit-o profund. Și premierul israelian, Benjamin Netanyahu, s-a arătat îngrijorat de imaginile din Congresul american, caracterizând acțiunea „un act scandalos, ce trebuie condamnat cu vehemență”. La rândul său,  preşedintele francez, Emmanuel Macron, a lansat un apel la rezistenţă în faţa „violenţei unora” contra democraţiilor.

Sărbătoarea democraţiei s-a încheiat. Acesta este, din păcate, cu adevărat sfârşitul. America şi-a pierdut busola şi, prin urmare, şi-a pierdut dreptul de a arăta şi altora drumul şi cu atât mai puţin de a-l impune . Democraţia americană şchioapătă de ambele picioare!

Preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe din Senatul rus, Konstantin Kosacev

 

Congresul a ratificat victoria lui Biden

După încetarea violențelor, Congresul a ratificat ieri victoria preşedintelui-ales, democratul Joe Biden, în scrutinul american din 3 noiembrie. Aceasta este ultima etapă înaintea învestirii lui Biden, într-o ceremonie prevăzută pentru 20 ianuarie. Vicepreşedintele republican în exerciţiu, Mike Pence, a certificat votul unui număr de 306 mari electori în favoarea lui Biden, faţă de 232 pentru Trump. 

×