x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Trump, mai tare în amenințări decât Iranul

Trump, mai tare în amenințări decât Iranul

de Şerban Mihăilă    |    06 Ian 2020   •   09:29
Trump, mai tare în amenințări decât Iranul
Sursa foto: Shealah Craighead/Shealah Craighead

Teheranul a jurat să răzbune crunt asasinarea generalului Qasem Soleimani, considerat de mulți al doilea cel mai puternic om din Iran după ayatolahul Ali Khamenei, iar președintele Donald Trump a ripostat imediat, ridicând spectaculos miza în războiul amenințărilor. Șeful Casei Albe a avertizat că SUA au rachetele îndreptate spre 52 de obiective iraniene și vor lovi „foarte rapid și extrem de dur”, dacă Iranul atacă ținte americane.

 

Prin intermediul instrumentului său preferat de comunicare, rețeaua Twitter, Donald Trump a acuzat Iranul că „vorbește cu mult tupeu despre vizarea unor  obiective americane”. Într-un mesaj postat ieri, el a precizat că SUA au identificat 52 de locații iraniene, dintre care câteva „sunt la un nivel foarte ridicat de importanță pentru Iran și pentru cultura iraniană”, scrie BBC. Trump a avertizat apoi că toate aceste obiective vor fi lovite „foarte rapid și extrem de dur”, dacă Teheranul îndrăznește să atace cetățeni americani sau alte obiective ale SUA. „Statele Unite nu mai vor amenințări!”, a spus el. Aflat în plină campanie electorală și confruntat cu procedura de destituire în Congres, șeful administrației de la Washington a adăugat că numărul țintelor alese corespunde numărului de americani de la Ambasada SUA din Teheran, ținuți ostatici de Iran timp de mai bine de un an, începând din noiembrie 1979. Dincolo de simbolistica acestei amenințări, avertismentul lui Trump sugerează că, de data aceasta, SUA au în vedere un spectru mult mai larg de ținte decât previzibilele atacuri de până acum contra liderilor sau instalațiilor militare și economice iraniene. Casa Albă pare să ridice astfel spectaculos miza în războiul amenințărilor, în încercarea de a descuraja eventualele represalii organizate de Teheran. Până la asasinarea generalului Soleimani, ucis de o dronă americană, Trump a adoptat o politică contradictorie în Orientul Mijlociu, impunând o serie de sancțiuni economice contra Iranului, concomitent cu promovarea unui discurs în care dădea de înțeles că retragerea trupelor americane a devenit iminentă, din cauza costurilor prea mari ale menținerii acestora în Siria și Irak. Semnalele confuze trimise de Casa Albă au dus, în ultimele luni, la o intensificare a acțiunilor milițiilor pro-iraniene contra unor obiective americane pe teritoriul irakian, precum și la exercitarea unor presiuni politice în Parlametul de la Bagdad, de către simpatizanți ai Teheranului, pentru a forța plecarea contingentelor SUA din Irak. De altfel, chiar ieri, parlamentul irakian a votat o rezoluţie prin care cere guvernului de la Bagdad să pună capăt prezenţei trupelor străine în Irak Deocamdată, ultimele evenimente din Bagdad au dus la desfășurarea suplimentară a 3.000 de militari americani în Orientul Mijlociu.

Răzbunarea plutește în aer: „Vom lovi Casa Albă!”

În pofida tuturor încercărilor SUA de a descuraja represaliile sângeroase promise de ayatolahul Khamenei după uciderea generalului său, mingea se află acum în terenul iranienilor. Deocamdată, după amenințările lui Trump, ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif, a replicat că „vizarea unor situri culturale este o crimă de război”, care ar „încălca grav dreptul internațional”. În schimb, parlamentarul iranian, Abolfazl Abutorabi, citat de o agenție de presă de la Teheran, a comentat ieri, propagandistic, amenințările lui Trump, folosind un ton beligerant: „Putem să atacăm Casa Albă, putem să le dăm riposta chiar pe teritoriul lor!”.

Dacă iranienii mai atacă, ceea ce îi sfătuiesc foarte tare să nu facă, noi îi vom lovi mai puternic decât au fost loviţi vreodată”.

Donald Trump

×