x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Trump, lovit de jurnalistul care a pornit scandalul „Watergate”. Președintele recunoaște că a mințit în privința COVID

Trump, lovit de jurnalistul care a pornit scandalul „Watergate”. Președintele recunoaște că a mințit în privința COVID

de Şerban Mihăilă    |    11 Sep 2020   •   08:20
Trump, lovit de jurnalistul care a pornit scandalul „Watergate”. Președintele recunoaște că a mințit în privința COVID

Pandemia de coronavirus a infectat până acum 6 milioane de americani și a ucis alți 190.000. În cartea sa, intitulată „Furie”, Bob Woodward, jurnalistul care a pornit scandalul „Watergate” și a câștigat de două ori premiul „Pulitzer”, susține că SUA au devenit cea mai afectată dintre țările lovite de COVID-19, din cauza inconștienței și iresponsabilității președintelui Donald Trump, care, deși fusese informat despre efectele devastatoare ale virusului, a decis să inducă în eroare opinia publică americană în mod intenționat, ascunzând gravitatea situației.

 

Președintele Trump a recunoscut că știa cât de periculos este virusul provenit din China, cu câteva săptămâni înainte ca primul deces provocat de COVID-19 să fie înregistrat în SUA, susține emblematicul jurnalist, care l-a intervievat pe șeful Casei Albe de 18 ori, din decembrie, anul trecut până în iulie, anul acesta. Trump știa perfect că virusul este extrem de periculos, se transmite prin aer, este foarte contagios și de circa cinci ori mai mortal decât gripa, scrie Woodward în cartea sa, ce va fi publicată pe 15 septembrie, dar din care au apărut deja extrase în mass-media de peste Ocean. Acest virus „este o chestiune mortală”, recunoștea președintele în fața jurnalistului, pe 7 februarie. Cu toate acestea, în aparițiile sale publice de la vremea respectivă, Trump minimaliza efectele COVID-19, insistând că virusul „va dispărea” pur și simplu, „totul se va termina cu bine”, iar numărul de cazuri va fi aproape de zero. Tot atunci, Trump sugera că gripa este mult mai periculoasă decât coronavirusul.

 

„I-a trădat pe americani!”

„Utilizând cuvintele lui Trump, cartea descrie un președinte care a trădat atât încrederea publicului, cât și cele mai fundamentale responsabilități ale funcției sale”, remarcă CNN. Trump este citat în paginile cărții, afirmând că îndatorirea unui președinte este „să-și mențină țara în siguranță”. Dar, la începutul lui februarie, Trump i-a mărturisit lui Woodward că știa cât de mortal este virusul, iar în martie a recunoscut faptul că le-a ascuns americanilor această informație, mai notează CNN.

„Am vrut întotdeauna să minimalizez” acest pericol, i-a dezvăluit Trump lui Woodward, pe 19 martie, într-unul din cele 18 interviuri înregistrate de jurnalist cu acordul președintelui. Cu doar câteva zile înainte, Trump declarase stare de urgență națională. „Încă vreau să bagatelizez situația, deoarece nu doresc să creez panică”, adăuga el, în apărarea sa.

„Dacă în loc să minimalizeze ceea ce deja știa, Trump ar fi acționat decisiv în primele zile ale lunii februarie, prin adoptarea unor măsuri strice de închidere și izolare și prin transmiterea mesajelor de purtare a măștilor, de distanțare socială și de spălare permanentă a mâinilor, experții cred că viețile a mii de americani ar fi putut fi salvate”, susține CNN, ajuns în posesia înregistrărilor realizate de Woodward. Mai mult, cartea dezvăluie o întâlnire secretă de informare desfășurată pe 28 ianuarie, anul acesta, în care consilierul prezidențial pe probleme de securitate națională, Robert O’Brien, i-a oferit lui Trump un avertisment bulversant în privința virusului. El i-a spus liderului de la Casa Albă că acesta va constitui „cea mai mare amenințare la adresa securității naționale” din mandatul său, iar președintele „a trăsărit”.

În plus, scrie Woodward, Matt Pottinger, adjunctul lui O’Brien, i-a spus lui Trump că virusul ar putea fi la fel de devastator ca pandemia din 1918, care a ucis 50 de milioane de oameni în întreaga lume, inclusiv 675.000 de americani. Pottinger l-a mai avertizat pe Trump că în China are loc o răspândire asimptomatică a noului coronavirus, iar 50% dintre cei infectați nu prezintă simptome. La momentul respectiv, în SUA erau raportate mai puțin de 12 cazuri de coronavirus. Cu toate acestea, scrie Woodward, în zilele care au urmat informării, președintele i-a asigurat pe americani că pandemia prezintă „un risc minor”.

 

Un președinte „dezorientat”

Cartea conține și mărturii ale unor cunoscuți experți epidemiologi asupra modului în care a gestionat Trump pandemia. Anthony Fauci, cel mai reputat virusolog american, susține că managementul lui Trump este „dezorientat”, iar președintele nu se poate concentra aproape deloc în dezbaterea unui subiect. „Singurul său scop este acela de a fi reales”, i-ar fi spus Fauci unui colaborator. Această declarație se aseamănă izbitor cu o altă mărturie prezentată în carte, cea a fostului secretar american al Apărării, Jim Mattis, care afirmă că Trump este „periculos”, „inapt” să conducă țara și „nu are repere morale”.

 

„Trump e dinamita din spatele ușilor noastre. El nu este omul potrivit pentru funcția sa!”

Bob Woodward

×