x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Trump se ține de cuvânt și trimite om pe Marte

Trump se ține de cuvânt și trimite om pe Marte

de Şerban Mihăilă    |    12 Feb 2020   •   09:28
Trump se ține de cuvânt și trimite om pe Marte
Sursa foto: NASA/Joel Kowsky/(NASA/Joel Kowsky)

Cu numai nouă luni înaintea alegerilor prezidențiale, Donald Trump vrea să demonstreze electoratului că se va ține de cuvânt și va trimite astronauți americani pe Marte și pe Lună. Casa Albă a cerut Congresului să aprobe 25,2 miliarde de dolari pentru NASA, în 2021, cel mai mare buget al agenției spațiale americane din ultimele decenii.

 

Mai mult, președinția americană a solicitat, luni, și o creștere constantă a bugetului NASA în următorii cinci ani pentru a atinge obiectivul anunțat cu surle și trâmbițe de șeful administrației de la Washington. Această cerere ar crește suma alocată agenției spațiale americane cu 12 procente pentru anul fiscal care începe la 1 octombrie, jumătate din buget urmând să fie direcționat spre programul „De la Lună, până la Marte”, care include dezvoltarea unor module de aselenizare, vehicule robotizate, rachete de mare putere, precum și a unor costume spațiale extrem de performante. Liderii de la Washington „ne susțin viziunea de a intra într-o nouă eră a descoperirilor, acordând NASA un buget tot mai mare în fiecare an”, a declarat, ieri, administratorul NASA, Jim Bridenstine, citat de Reuters, după ce Casa Albă și-a formulat solicitarea. „Acum e rândul nostru să ne facem treaba”, a adăugat el. Administraţia Trump a cerut NASA, la începutul acestui an, să îşi reorganizeze programul de explorare spaţială, pentru a putea să trimită astronauţi pe Lună până în 2024 şi pe Marte în deceniul următor, accelerând astfel calendarul agenţiei americane şi crescând bugetul său din 2020 cu 1,6 miliarde de dolari. Bugetul pentru anul fiscal 2021, unul dintre cele mai mari prevăzute pentru NASA după anii ‘90, se axează pe proiectul „De la Lună, până la Marte”, care, conform estimărilor făcute de agenția spațială, va costa 71,1 miliarde de dolari în următorii cinci ani, după cum se arată în proiectul trimis luni Congresului american de către Casa Albă. De asemenea, se mai estimează o creștere constantă a bugetul NASA în următorii cinci ani pentru a finanța acest program. Bugetul ar urma să atingă un maxim de 28,3 miliarde de dolari în anul fiscal 2023, sumă alocată în principal dezvoltării unor sisteme de aselenizare de către sectorul privat.

 

Totul pentru Planeta Roșie

Bugetul are prevăzută suma de 529 de milioane de dolari pentru misiuni robotizate pe Marte, inclusiv una care are drept obiectiv aducerea pe Terra a unor eșantioane recoltate din scoarța marțiană și cartografierea depozitelor de gheață aflate aproape de suprafață. Aceste informații se vor dovedi ulterior vitale pentru viitoarele misiuni ale echipajelor de astronauți pe Planeta Roșie, relatează Reuters. Separat, bugetul de 740,5 miliarde de dolari cerut de administrația Trump pentru apărare națională, în 2021, alocă 15,4 miliarde pentru Forța Spațială a SUA, creată pe 20 decembrie, ca serviciu independent în cadrul Forțelor Aeriene americane.

Administrația ne susține viziunea de a intra într-o nouă eră a descoperirilor, acordând NASA un buget tot mai mare în fiecare an”.

Jim Bridenstine

×