x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Trump și Biden folosesc aplicații de campanie pentru a aduna datele alegătorilor

Trump și Biden folosesc aplicații de campanie pentru a aduna datele alegătorilor

17 Oct 2020   •   20:00
Trump și Biden folosesc aplicații de campanie pentru a aduna datele alegătorilor

Milioane de cetățeni implicați în campania prezidențială din 2020, inclusiv organizatori, voluntari și susținători fervenți, au descărcat o aplicație de campanie precum Vote Joe sau Trump 2020, relatează CNBC.

Utilizatorii oferă aplicației numărul lor de telefon, abonându-se astfel la un flux care îi încurajează să se implice mai mult. Aplicația Biden solicită acces la lista de contacte a utilizatorului. Trump cere accesul la datele GPS și Bluetooth ale utilizatorului.

Sunt o mulțime de informații de oferit, dar majoritatea oamenilor deja s-au obișnuiți cu aceasta. Aplicațiile de la Google Maps la Angry Birds și Instagram colectează tone de date despre utilizatori, iar agențiile de publicitate au adunat cât de mult au putut ani de zile. Publicitatea comercială hiper-direcționată este norma acum.

Dar politicienii îi ajung din urmă pe publicitari, lucru care îi preocupă pe mulți activiști, inclusiv pe Sam Woolley, profesor asistent și director de proiect pentru cercetarea propagandei la Universitatea Texas din Austin.

„Oamenii s-au obișnuit cu ideea că ne oferim datele, fie către Google Maps, aplicațiilor terțe sau Facebook”, spune Woolley, „Lucrul care este deosebit de îngrijorător cu privire la campanii este utilizarea aplicațiilor pentru a aduna date folosite în politică. Le folosesc în încercarea de a juca un fel de sistem democratic ”.

În acest moment, cele două părți au abordări diferite. Pentru democrați, numele jocului este „organizarea relațională” - folosirea suporterilor pentru a ajunge la prieteni și familie în numele campaniei.

De aceea aplicația Vote Joe cere acces la lista de contacte a utilizatorului. Dacă se acordă permisiunea, aplicația confruntă contactele unui utilizator cu fișierul național al alegătorilor, permițânduceea ce îi permite să filtreze prietenii și familia în funcție de apartenența politică, istoricul votului și dacă locuiesc sau nu într-un stat important, ajutând astfel voluntarii să înțeleagă unde ar urma să depună cele mai mari eforturi.

Este o strategie pe care echipa Obama a implementat-o ​​cu mare succes în 2008 și 2012 și, deși poate părea destul de inofensivă, Woolley spune că există motive de îngrijorare.

„Această organizare relațională este o monedă cu două fețe”, spune el. „Cel mai bun mod de a schimba părerea cuiva cu privire la ceva în care crede politic este să vorbești cu ei și să-l cunoști. Dar, de asemenea, cel mai bun mod de a manipula pe cineva este, de asemenea, de a face pe cineva la care ține să împărtășească informații cu respectivul”.

Pe măsură ce această strategie devine mai puțin personală și mai automatizată, potențialul de manipulare crește.

Republicanii nu au implementat organizarea relațională în același grad. Dar aplicația Trump 2020 este un exemplu clar al strategiei lor de colectare a datelor. Construit de Phunware, companie de software din Austin, cunoscută pentru capacitățile sale avansate de urmărire a locației, Trump 2020 este un instrument de informare gamificat, agregator de știri, creator media și platformă de evenimente virtuale, cu o abordare maximalistă a colectării datelor.

„Diferența dintre campania lui Trump și cea a lui Biden este atât de profundă, încât nici măcar nu este amuzant”, spune CEO-ul Phunware, Alan Knitowski, „Este diferența dintre un Ferrari și o camionetă”.

Aplicația Trump are nevoie de un număr de telefon, un nume complet, un e-mail și un cod poștal pentru înscriere, iar utilizatorii sunt rugați imediat să împărtășească informații despre locație. În timp ce aplicația spune că are nevoie de acest lucru pentru a arăta utilizatorilor evenimente din zona lor, Jacob Gursky, asociatul lui Woolley, spune că ar putea să-l utilizeze în alte scopuri.

″Toate aceste lucruri mărunte, lista de contacte pentru a trimite mesaje text, locațiile pentru mitinguri, toate aceste lucruri sunt colectate, centralizate și folosite în afara voinței utilizatorului”.

Woolley nu știe exact cum folosesc staff-urile de campanie informațiile despre locație în acest moment, dar speculează că ar putea urmări cele mai sensibile deplasări ale alegătorilor.

„Vor să știe dacă mergeți duminică la biserică sau dacă mergeți la poligon sau dacă mergeți la clinica de avort. Și, odată ce au acest tip de informații, pot triangula informațiile respective cu alte puncte de date pe care le au pentru a vă oferi informații personalizate. ”

După cum spun Woolley și Gursky, principala problemă este că toate acestea sunt legale. Republican sau democrat, orice politician ar putea aduna toate aceste date. Și, deși utilizatorii optează, este posibil să nu aibă idee despre modul în care informațiile lor personale sunt folosite cu adevărat.

„Avem nevoie de o reglementare strictă atât pentru latura comercială cât și pentru latura politică a colectării datelor ", spune Woolley, citând GDPR din Europa ca model pentru stabilirea unor reglementări stricte privind transparența, consimțământul și controlul utilizatorilor asupra datelor cu caracter personal.

(sursa: Mediafax)

×