x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Trump suspendă călătoriile din Europa în SUA

Trump suspendă călătoriile din Europa în SUA

de Şerban Mihăilă    |    13 Mar 2020   •   09:50
Trump suspendă călătoriile din Europa în SUA

Extrem de iritat că europenii nu au adoptat „măsurile de precauție” necesare pentru a opri răspândirea COVID-19, președintele Donald Trump a anunțat suspendarea pentru 30 de zile a intrării în SUA a persoanelor care au călătorit recent în Europa, cu excepția cetățenilor americani. El a impus restricții draconice de călătorie, care implică 26 de state europene, mai precis țările aflate în zona Schengen. Marea Britanie, Irlanda și statele ce nu fac parte din Schengen nu sunt afectate direct.

 

Începând cu data de 13 martie, mai exact de astăzi, de la miezul nopții, ora Washington DC, (sâmbătă ora 04:00 GMT), este interzisă intrarea pe teritoriul SUA a persoanelor care s-au aflat în ultimele 14 zile într-unul dintre statele din zona Schengen, adică în: Austria, Belgia, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Islanda, Italia, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia și Elveția. Excepțiile sunt persoanele cu cetățenie americană, cele cu statut de rezident permanent în SUA, precum și membrii familiei cetățenilor americani. Concomitent, sunt exceptați cei care s-au îmbarcat pe zboruri cu destinația SUA înainte de 13 martie, ora 23:59, ora Washington D.C. „Am decis să trecem la acţiuni ferme, dar necesare pentru a proteja sănătatea şi bunăstarea tuturor americanilor”, a anunţat Trump, în timpul unui discurs oficial rostit miercuri din Biroul Oval. „Avem de-a face cu cel mai agresiv și exhaustiv efort din istoria modernă pentru a combate un virus extern”, a mai precizat Trump, citat de BBC. Justificându-și restricțiile de călătorie, liderul american a acuzat UE că a avut un rol determinant în răspândirea cazurilor de coronavirus în SUA, deoarece nu a adoptat la timp măsurile care se impuneau. „UE nu a luat aceste măsuri şi nu a restricţionat călătoriile din China şi din alte zone afectate. Ca rezultat, creşterea mare a cazurilor în SUA a avut loc din cauza călătorilor din Europa (…) Pentru a împiedica intrarea unor noi cazuri în ţara noastră, voi suspenda toate călătoriile provenind din Europa către SUA pentru următoarele 30 de zile”, a afirmat Trump, aflat în plină campanie electorală pentru un nou mandat. Ulterior, administrația de la Washington a revenit cu un comunicat, în care se specifica faptul că restricția se va aplica doar celor ce s-au aflat în ultimele 14 zile într-unul dintre statele din zona Schengen, înainte de a intra în SUA. Tot ulterior, prin Twitter, Trump a precizat că decizia sa nu va afecta „în niciun fel” comerțul dintre SUA și europeni. De cealaltă parte a Oceanului, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a dezaprobat ferm „măsura unilaterală” impusă de Trump. Până ieri, peste 1140 de persoane erau infectate cu coronavirus în SUA, iar alte aproximativ 40 decedaseră.

Sfat pentru români

În contextul noilor restricții impuse de liderul american, Ministerul de Externe de la București recomandă ca românii care vor să plece în SUA în următoarea perioadă să verifice condițiile de călătorie ale companiilor aeriene și să urmărească anunțurile oficiale al autorităților de la Washington. În condițiile în care România nu face parte din zona Schengen, românii ar putea ajunge în SUA prin escale în alte state decât cele din spațiul european restricționat de Trump.

 

„MAE recomandă cetățenilor români care intenționează să călătorească în SUA în perioada următoare să verifice cu companiile aeriene condițiile de călătorie și să urmărească anunțurile oficiale ale autorităților SUA”.

MAE român

 

 

 

 

 

×