x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Război de adio: Trump vrea să rămână în istorie, atacând Iranul

Război de adio: Trump vrea să rămână în istorie, atacând Iranul

de Şerban Mihăilă    |    18 Noi 2020   •   09:04
Război de adio: Trump vrea să rămână în istorie, atacând Iranul

Donald Trump își pregătește o ieșire spectaculoasă de pe scenă, așa cum a fost, de altfel, întreaga perioadă a mandatului său la Casa Albă. Președintele încă în funcție al SUA le-a propus consilierilor săi un atac militar asupra principalului centru nuclear al Iranului, după ce Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a raportat o creștere alarmantă a stocului iranian de uraniu îmbogățit. 

 

Cu doar câteva săptămâni rămase până la predarea președinției, Trump și-a convocat principalii colaboratori, invocând scenariul atacării Iranului, drept răspuns la activitatea nucleară crescândă a Teheranului. Vicepreședintele Mike Pence, șeful diplomației americane, Mike Pompeo, secretarul interimar al Departamentului Apărării, Christopher C. Miller, și directorul Statului Major Interarme, generalul Mark A. Milley, l-au avertizat însă la unison pe impulsivul lor lider că o asemenea decizie ar putea escalada rapid într-un conflict de amploare, cu consecințe incalculabile pentru întreaga regiune, au dezvăluit, luni, patru actuali și foști oficiali de la Washington pentru „The New York Times”. Ședința neașteptată, convocată de Trump, a avut loc joia trecută, după ce, cu numai o zi înainte, AIEA anunța că Iranul și-a mărit stocul de uraniu, la centrala din Natanz, de 12 ori față de cantitatea permisă în cadrul Acordului Nuclear Internațional semnat în 2015, din care președintele încă în funcție al SUA și-a retras țara, unilateral, în 2018. Cu această cantitate, apreciază experți citați de ziarul american, Teheranul poate construi două arme nucleare. Mai mult, inspectorii AIEA s-au plâns că nu au fost lăsați să verifice un alt centru nuclear iranian suspect. În aceste condiții, orice atac, fie prin intermediul rachetelor, fie prin mijloace cibernetice, ar viza aproape sigur Natanz, principalul centru nuclear al Iranului, au menționat sursele citate. 

 

Împins de la spate de Israel

 

Deși consilierii apropiați au părăsit Biroul Oval cu sentimentul că l-au făcut pe Trump să se răzgândească în privința unui eventual atac militar, liderul american, un mare susținător al Israelului, lasă impresia că va continua să caute modalități de a lovi ținte iraniene și aliați ai Teheranului, chiar dacă se află pe ultima sută de metri a mandatului său la Casa Albă, spun aceleași surse. La rândul lor, serviciile secrete se tem de reacția lui Trump la un eventual incident antiamerican, pe 3 ianuarie 2021, la comemorarea unui an de la uciderea generalului Qassim Soleimani, comandantul operațiunilor externe ale Gărzilor Revoluției, trupele de elită ale regimului de la Teheran. O situație oarecum similară, cu Iranul în prim-planul unei administrații pe picior de plecare, fusese semnalată în ultimele zile ale mandatului lui George W. Bush, în 2008. Îngrijorat că viitoarea administrație Obama îi va bloca raidurile asupra instalațiilor iraniene, Israelul a încercat să obțină de la Bush bombe de mare putere și informații logistice, în vederea unui atac militar rapid. Deși Bush s-a opus, rezultatul insistenței israeliene a dus la o colaborare strânsă cu SUA pentru un atac cibernetic la Natanz, soldat cu punerea pe butuci a 1.000 de instalații centrifuge iraniene. De data aceasta, dacă Trump va ataca Iranul, președintele-ales, Joe Biden, va avea o sarcină infinit mai dificilă de a reveni asupra deciziei predecesorului său de a abandona Acordul Nuclear, intenție pe care a anunțat-o încă din campania electorală, spre disperarea Ierusalimului. 

 

Iranul a început să ignore prevederile Acordului Nuclear anul trecut, după ce Trump a reimpus Teheranului sancțiuni economice.

×