x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Turbulenţele din Turcia vor adânci criza cu care se confruntă sectorul turismului

Turbulenţele din Turcia vor adânci criza cu care se confruntă sectorul turismului

19 Iul 2016   •   23:45
Turbulenţele din Turcia vor adânci criza cu care se confruntă sectorul turismului

Recenta tentativă de lovitură de stat din Turcia a reprezentat o nouă lovitură pentru sectorul turismului deja slăbit şi va afecta profiturilor operatorilor aerieni, ale aeroporturilor, dar şi ale tur-operatorilor, susţin experţi din industrie, transmite Reuters.

Economiştii avertizează că veniturile din turism vor scădea cu un sfert în acest an, ceea ce va costa Turcia aproximativ opt miliarde de dolari şi va şterge peste o jumătate de punct din creşterea economică.

De asemenea, în condiţiile în care anul trecut turismul a fost responsabil pentru jumătate din câştigurile la contul curent, reducerea numărului de vizitatori va crea probleme şi pentru obiectivul Băncii centrale de a reduce deficitul de la nivelul îngrijorător de 4,5% din PIB înregistrat în 2015.

Site-ul Tripping.com a anunţat un declin de 37% al căutărilor pentru Turcia săptămâna trecută, în timp ce compania de cercetare de piaţă Euromonitor estimează că sosirile internaţionale în Turcia vor scădea anul acesta la 32,9 de milioane, de la 34,7 de milioane în 2015 şi peste 35 de milioane în 2014.

"Recentele evenimente politice din Turcia vor fi dezastruoase pentru industria turismului", a apreciat analistul Nadejda Popova de la Euromonitor.

Numai în iunie, sosirile de pasageri străini pe calea aerului au scăzut cu 29%, astfel încât în primul semestru din 2016 declinul era de 12%.

Cele mai afectate sunt companiile aeriene Turkish Airlines şi Pegasus, operatorul aeroportuar TAV şi compania de servicii aeroportuare Celebi. Acţiunile acestor firme au scăzut deja anul acesta cu 25 - 35%.

Efe Kalkandelen, analist la IS Investment, se aşteaptă în acest an la un declin de 4 - 5% al sosirilor de pasageri străini pe calea aerului faţă de un avans de 5,2% estimat anterior. Scăderea numărului de turişti străini este un motiv de îngrijorare deoarece scad câştigurile în industria turismului, a explicat Efe Kalkandelen.

În 2018, un nou aeroport va fi inaugurat la Istanbul. În primă fază, 80 de milioane de pasageri vor putea beneficia de noul aeroport, numărul lor urmând să ajungă ulterior la 150 de milioane.

"Din păcate, Turkish Airlines va avea mult de suferit din cauza turbulenţelor. Dacă evenimentele de vineri noaptea vor fi legate de instabilitatea regională, probabil compania aeriană se va confrunta cu o scădere a cotei de piaţă şi cu dificultăţi financiare", a apreciat Mark Martin, director general al Martin Consulting din Dubai.

Şi până acum industria turistică a Turciei se confrunta cu dificultăţi, în urma atentatelor sinucigaşe din Istanbul şi a înrăutăţirii relaţiilor cu Rusia.

Numărul turiştilor străini care au vizitat Turcia a scăzut cu 28% în aprilie, cel mai semnificativ declin din ultimii 17 ani, arată datele oficiale publicate recent.

Sectorul turistic asigură peste un milion de locuri de muncă şi este responsabil pentru 4,5% din PIB-ul Turciei, evaluat la 800 miliarde de dolari.

Ministerul Turismului a anunţat recent că 1,75 milioane de persoane au vizitat Turcia în aprilie, în scădere cu 28,07% comparativ cu perioada similară din 2015. Este cel mai semnificativ declin din mai 1999. Numărul turiştilor ruşi şi germani care au vizitat Turcia a scăzut cu 79% şi, respectiv 35% în aprilie. De asemenea, au fost mai puţini turişti din UE, SUA, Japonia şi Australia.

Sursa: AGERPRES

×
Subiecte în articol: turcia turism turbulente