x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Turcia a reluat activităţile de explorare în estul Mediteranei. Grecia cere sancţiuni din partea UE

Turcia a reluat activităţile de explorare în estul Mediteranei. Grecia cere sancţiuni din partea UE

12 Oct 2020   •   22:28
Turcia a reluat activităţile de explorare în estul Mediteranei. Grecia cere sancţiuni din partea UE
Sursa foto: Hepta

Turcia a reluat, luni, activităţile de explorare pentru depistarea zăcămintelor de hidrocarburi în zone disputate din Marea Mediterană, iar Guvernul Greciei a avertizat că va cere sancţiuni din partea Uniunii Europene.

Nava turcă Oruc Reis a iniţiat luni activităţi de prospecţie în largul Insulei elene Kastellorizo, situată în apropierea coastelor Turciei, informează agenţia Reuters.

"Este vorba de o escaladare majoră a crizei, o ameninţare directă la adresa păcii regionale", a reacţionat imediat Ministerul de Externe de la Atena.

Turcia a evitat impunerea de sancţiuni europene prin retragerea acestei nave din zone disputate în urmă cu două săptămâni.

"Turcia a demonstrat că nu este credibilă. Toţi cei care credeau că Turcia vorbea serios înaintea summitului UE din 1-2 octombrie acum îşi corectează abordarea", a declarat Stelios Petsas, purtătorul de cuvânt al Guvernului Greciei.

Ministrul turc al Energiei, Fatih Donmez, a explicat că nava fusese retrasă pentru lucrări de întreţinere. "Vom continua activităţile de explorare, de foraj şi ne vom proteja drepturile", a argumentat el.

"Turcia a făcut exact opusul a ceea ce aştepta Consiliul European. Deci, singura soluţie în acest caz este activarea unor soluţii mai drastice, pentru ca Turcia să simtă mai multe sancţiuni decât stimulente de data aceasta", a avertizat Stelios Petsas.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: turcia marea mediterana Grecia