x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Turcia condamnă anunțul lui Macron potrivit căruia Franța va stabili o zi de comemorare a genocidului armean

Turcia condamnă anunțul lui Macron potrivit căruia Franța va stabili o zi de comemorare a genocidului armean

06 Feb 2019   •   11:57
Turcia condamnă anunțul lui Macron potrivit căruia Franța va stabili o zi de comemorare a genocidului armean

Turcia a condamnat cu fermitate miercuri decizia preşedintelui francez Emmanuel Macron de a declara data de 24 aprilie drept ziua de comemorare a genocidului armean, o chestiune care a produs fricţiuni frecvente între Ankara şi diferite ţări membre ale Uniunii Europene, relatează Reuters şi AFP.

"Condamnăm şi respingem încercările domnului Macron, care se confruntă cu probleme politice în propria ţară, de a salva situaţia transformând evenimente istorice în material politic", a transmis într-un comunicat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei turce, Ibrahim Kalin.

"Afirmaţiile privind aşa-numitul genocid armean sunt o minciună politică ce contravine realităţile istorice şi care nu are fundament juridic", a afirmat el, adăugând că "nimeni nu poate păta istoria noastră".

Preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat marţi seară în faţa comunităţii armene că, în următoarele săptămâni, Franţa va declara 24 aprilie "zi naţională de comemorare a genocidului armean".

Turcia acceptă că mulţi armeni care trăiau în Imperiul Otoman au fost ucişi în confruntări cu forţele otomane în timpul Primului Război Mondial, dar contestă cifrele şi respinge ideea că aceste crime au fost orchestrate sistematic şi că reprezintă un genocid.

Armenii estimează că 1,5 milioane dintre ei au fost omorâţi în mod sistematic de trupele Imperiului Otoman în timpul Primului Război Mondial.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: emmanuel macron comemorare genocid armean