x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Turcia. Peste 15.000 de angajaţi din Educaţie au fost demişi; licenţele posturilor ce au legături cu Gulen au fost anulate

Turcia. Peste 15.000 de angajaţi din Educaţie au fost demişi; licenţele posturilor ce au legături cu Gulen au fost anulate

19 Iul 2016   •   22:05
Turcia. Peste 15.000 de angajaţi din Educaţie au fost demişi; licenţele posturilor ce au legături cu Gulen au fost anulate

Ministerul turc al Educaţiei a anunţat marţi suspendarea a circa 15.200 de angajaţi bănuiţi de legături cu reţelele predicatorului islamist exilat în SUA, Fethullah Gulen, acuzat de preşedintele Recep Tayyip Erdogan că este în spatele tentativei de lovitură de stat prin care o facţiune a armatei a încercat să-l înlăture de la putere, iar posturilor de radio şi televiziune apropiate lui Gulen li s-au retras licenţele, transmit agenţiile AFP şi EFE.

De asemenea, organismul intitulat Consiliul Superior al Educaţiei a cerut demisia a 1.577 de decani ai unor facultăţi.

La rândul său, Consiliul Suprem al Radioului şi Televiziunii din Turcia a anunţat retragerea licenţelor tuturor posturilor de radio şi televiziune apropiate de predicatorul Gulen.

Conform agenţiei de presă Anadolu, decizia priveşte în total 24 de posturi. De asemenea, 34 de jurnalişti consideraţi ca având legături cu organizaţiile lui Gulen au rămas fără legitimaţiile de presă.

Unele instituţii media apropiate lui Gulen au fost ţinta autorităţilor turce şi înaintea tentativei de lovitură de stat. Astfel, cotidianul Zaman şi agenţia de presă Cihan au fost preluate de stat în luna martie.

Guvernul de la Ankara desfăşoară acum o amplă operaţiune de epurare în toate structurile statului după ce o facţiune din cadrul armatei a încercat să pună mâna pe putere prin forţă. Conform unui inventar făcut de agenţia France Presse, cel puţin 25.000 de funcţionari au fost suspendaţi sau concediaţi, iar numărul total al arestărilor în rândul militarilor şi magistraţilor a trecut de 7.500.

Înaintea tentativei de lovitură de stat, administraţia preşedintelui Recep Tayyip Erdogan l-a acuzat pe Gulen că încearcă să construiască 'o structură paralelă' în armată, justiţie, mass-media şi învăţământ pentru a prelua puterea în Turcia. Guvernul turc solicită acum SUA extrădarea acestuia, dar Washingtonul cere dovezi care să ateste implicarea lui Gulen în tentativa de puci.

Sursa: AGERPRES

×
Subiecte în articol: turcia gulen erdogan lovitura de stat puci