x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Turcia: Val de critici la Istanbul după întreruperea unui interviu televizat al candidatului opoziţiei la primărie

Turcia: Val de critici la Istanbul după întreruperea unui interviu televizat al candidatului opoziţiei la primărie

21 Mai 2019   •   21:00
Turcia: Val de critici la Istanbul după întreruperea unui interviu televizat al candidatului opoziţiei la primărie

Un canal turc a provocat marţi un val de critici pentru că a întrerupt luni un interviu cu candidatul opoziţiei la primăria Istanbul când acesta vorbea despre cheltuieli "extravagante" în timpul primarului la final de mandat, provenit din partidul la putere, relatează AFP.

Un prezentator-vedetă al canalului privat CNN-Turk, Ahmet Hakan, a pus capăt luni seară cu o jumătate de oră mai devreme decât era prevăzut interviului său cu Ekrem Imamoglu, a cărui alegere pe 31 martie în funcţia de primar al Istanbulului a fost anulată de autorităţi. Un nou scrutin este prevăzut pentru data de 23 iunie.

Criticile pe reţelele sociale la adresa canalului şi a prezentatorului au curs de luni seară. Un utilizator de Twitter, @muratagirel, a propus de exemplu ca emisiunea, numită "zona imparţială", să fie redenumită "zona partizană".

CNN-Turk a respins într-un mesaj postat pe Twitter orice parti-pris în favoarea unuia dintre candidaţii în alegerile municipale. 

Canalul a afirmat că Ekrem Imamoglu a beneficiat de o oră şi 25 de minute de timp de antenă, respectiv cu şapte minute mai mult decât candidatul partidului la putere, Binali Yildirim, atunci când acesta a fost invitat la aceeaşi emisiune, pe 13 mai.

Întreruperea programului a avut loc în momentul în care Imamoglu evoca cheltuielile "extravagante" ale predecesorului său, pe care spune că le-a scos la lumină în cele 18 zile în care şi-a exercitat mandatul la primărie, înainte ca acesta să fie invalidat.

Ekrem Imamoglu l-a învins pe Binali Yildirim, un fost prim-ministru, cu mai puţin de 13.000 de voturi în avans. O marjă minimă la scara unui oraş de peste 15 milioane de locuitori, controlat de partidul la putere de 25 de ani.

După recursurile AKP, care denunţa "nereguli masive", Înaltul consiliu electoral a anulat rezultatul şi a convocat un nou scrutin pentru 23 iunie.

Candidatul opoziţiei a prezentat în timpul interviului o pancartă pe care a enumerat ceea ce el a numit exemple de "risipă a banului public", printre care şi numărul foarte ridicat de maşini de serviciu. El a promis să transforme aceste cheltuieli în "economii" pentru a servi metropola.

Prezentatorul l-a întrerupt rapid, pretextând mai întâi că este necesar un moment publicitar, iar în cele din urmă a pus capăt emisiunii când candidatul a insistat să vorbească despre finanţele primăriei.

Imamoglu a protestat afirmând că a fost informat că emisiunea ar fi trebuit să dureze cu o jumătate de oră în plus.

Municipalitatea din Istanbul a reacţionat luni seară, dezminţind acuzaţiile lui Imamoglu şi denunţând o "distorsiune intenţionată" care vizează manipularea opiniei publice.

CNN-Turk a fost deja ţinta unor critici severe atunci când a preferat să difuzeze un documentar despre pinguini în loc să transmită în direct ciocnirile care au marcat în 2013 manifestaţiile împotriva puterii.

Canalul turc este un joint-venture între CNN International, Turner Broadcasting System International şi un grup privat turc apropiat de putere.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: turcia interviu opozitie