x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ucraina susţine că autorităţile sovietice ştiau că centrala nucleară de la Cernobîl era periculoasă

Ucraina susţine că autorităţile sovietice ştiau că centrala nucleară de la Cernobîl era periculoasă

26 Apr 2021   •   21:30
Ucraina susţine că autorităţile sovietice ştiau că centrala nucleară de la Cernobîl era periculoasă

Uniunea Sovietică (URSS) ştia că centrala nucleară de la Cernobîl era periculoasă şi a ascuns o serie de incidente produse înaintea dezastrului din anul 1986, acuză autorităţile ucrainene, care au declasificat documente, la 35 de ani de la accidentul atomic.

Conform documentelor desecretizate de Serviciul Ucrainean de Securitate (SBU), în anul 1982 avusese loc o scurgere radioactivă la Cernobîl, care însă fusese ascunsă de serviciul secret sovietic Comitetul pentru Securitatea Statului (KGB), pentru "evitarea panicii şi a zvonurilor provocatoare", informează agenţia Reuters şi site-ul Swissinfo.ch.

În 1983, regimul de la Moscova ar fi primit informaţii conform cărora centrala de la Cernobîl era una dintre cele mai periculoase din Europa. În anul 1984, s-au produs incidente la reactoarele 3 şi 4 ale Centralei nucleare de la Cernobîl, conform postului RBC-Ukraine, citat de RAI News.

Imediat după accidentul nuclear produs la Cernobîl pe 26 aprilie 1986, "autorităţile de la Moscova au încercat să vehiculeze teorii ale complotului, fără a recunoaşte realitatea", relevă unul dintre documentele declasificate.

Ucraina a comemorat luni 35 de ani de la accidentul nuclear produs la Cernobîl. Treizeci şi unu de muncitori şi pompieri ai centralei de la Cernobîl au murit imediat după accidentul nuclear, din cauza expunerii la radiaţii. Mii de persoane au murit în următorii ani din cauza unor boli generate de radiaţiile de la Cernobîl. Numărul total al victimelor accidentului atomic din 1986 este greu de estimat, fiind obiectul a diverse dezbateri medicale.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: cernobil